Brána vily Osvěta je v havarijním stavu. (23.3.2021)

Brána vily Osvěta je v havarijním stavu. (23.3.2021) | foto: Jakub StandlerMAFRA

Brána u vily Osvěta s bustou Jana Masaryka hrozí pádem, jistí ji podpěry

  • 1
Statik nařídil podepření historické brány u vily Osvěta na pražských Vinohradech, kde v minulosti žil T. G. Masaryk s chotí Charlottou. Brána se za poslední týdny nahnula o několik centimetrů. Kvůli bezpečnosti bude ze zdi odstraněna busta Jana Masaryka.

Okolí brány, která slouží jako vjezd do vily, bylo v polovině března zabezpečeno dvěma podpěrami. Stav brány, která je dnes společně s vilou v soukromých rukách, se podle majitele po zimě zhoršil a hrozil pád. 

„Tato zima uvedla bránu do havarijního stavu. Vyklonila se od svislé roviny, týdně se nakláněla o jeden centimetr. Přizvaný statik ji proto navrhl zabezpečit,“ sdělil zástupce společnosti Vila Osvěta Roman Stibůrek. 

V samotné vile z roku 1882 probíhaly v posledních měsících opravy, které se měly týkat i okolí vily. K těmto opravám zatím nedošlo. Případné úpravy brány bude muset majitel konzultovat i s památkáři z magistrátu.

„K rekonstrukci vily a jejího blízkého okolí jsme vydali stanovisko z roku 2011. Část prací byla provedena, část ne. Stavební povolení je opakovaně prodlužováno, naposledy se tak stalo v prosinci 2020,“ uvedl k úpravám vily mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Projekt na opravu je zatím ve fázi příprav. V této chvíli majitel vily čeká na průzkum geologa a statika. Podle Stibůrka by se ale mohlo začít v řádech měsíců.

„Bránu chceme zachránit a zachovat v maximálně původním stavu pokud to bude možné,“ dodal za majitele Stibůrek.

Než se podaří bránu opravit, zmizí z ní busta Jana Masaryka a pamětní deska. Oba předměty budou dočasně uložené ve skladu Prahy 2.

Vila dostala název po stejnojmenném časopisu založeném tehdejším majitelem vily Václavem Vlčkem. V roce 1886 se do vily nastěhoval Tomáš Garrigue Masaryk se svojí ženou a ve stejném roce se jim tam narodil syn Jan.