Znovu, lépe, nebo zpátky ohňostroj, diskutují Pražané o videomappingu

  • 451
Letošní novoroční videomapping měl podle vedení Prahy ukončit éru hlučných neekologických ohňostrojů a prezentovat metropoli ve světle moderních technologií. Pražané to ale v diskusích na sociálních sítích nevidí jen pozitivně. Debatují o ceně akce i jejím provedení.

Místo dosud tradičních rachejtlí vystřelovaných na objednávku magistrátu z Letné mohli lidé pozorovat videomapping na budově Národního muzea.

Důvod poměrně zásadní změny vysvětlil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) hned na úvod projekce, kdy se ozval jeho hlas v reproduktorech rozmístěných po celém Václavském náměstí.

„Divoké odpalování petard a rachejtlí zatěžuje nejen zvířata a životní prostředí, ale také spoustu našich spoluobčanů. Videomapping je tak mnohem ohleduplnějším a modernějším zážitkem,“ prohlásil mimo jiné.

Zhruba desetiminutová vizuální show nazvaná „My, Praha“ pak oslavovala zvířecí i lidské obyvatele metropole, její památky i současné architektonické skvosty.

Poměrně originálně pojatá byla i poslední část projekce, do jejíž přípravy se zapojily stovky dětí například ze ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6 či ZŠ Járy Cimrmana v Lysolajích. Za úkol měly namalovat, jak si představují Prahu v budoucnosti.

„Vzniklo více než 250 nádherných obrázků, které jsme následně oživili a staly se tak nedílnou součástí videomappingu,“ vysvětlila Lenka Střítecká, jednatelka pořádající agentury Art4Promotion.

Závěr podívané sice doprovodil pochvalný potlesk přihlížejících, následné reakce ale nebyly vždy jen pozitivní. Jak na samotném náměstí, tak téměř okamžitě i na sociálních sítích začali lidé vášnivě diskutovat o novém provedení oslavy nového roku.

Zatímco jedni kvitovali tichost a důstojnost, jiní kritizovali obsah projekce, nebo dokonce vyzývali k návratu k tradičnímu ohňostroji.

Spousta lidí navíc měla přímé srovnání, protože stihli kromě třikrát promítaného videomappingu zhlédnout i „vzdoroohňostroj“, který tvůrci minulých pražských show na vlastní náklady a díky sbírce odpálili z parku Folimanka. Stál čtvrt milionu korun a podle ohlasů se lidem líbil.

Měla by se Praha po zkušenosti s videomappingem vrátit k novoročnímu ohňostroji?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 9. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 5498
Ne
Ne 2087

Magistrát za videomapping zaplatil necelé dva miliony korun. Obdobně dlouhý novoroční ohňostroj loni Prahu vyšel na 1,7 milionu, rok předtím stál zhruba jeden milion korun. Ten loňský nešetřil velkolepými efekty, koncipovaný byl k 30 letům svobody. V roce 2018 se zase připomínaly osudové roky s osmičkou na konci.

Ohlasy na videomapping

  • Stihl jsem obojí a ohňostroj byl určitě efektnější. Na druhou stranu i projekce byla fajn a ukázala, že to jde i šetrněji a méně hlučně. Je třeba myslet i na zvířata a přestat je brát pouze jako věci, které nic nevnímají. Navíc možnost opakování je výhodou. Za mě dobrý nápad.
  • Já za sebe mohu říct, že jsem byl jako Pražák dojatý a videomapping mne celkem bavil jako podívaná. Zároveň se mi zamlouvá ta motivace ekologií, ale zároveň musím přiznat, že téma videa mi přišlo na můj vkus poněkud příliš pragocentrické, jako by Praha byla samostatná kapitola. 
  • Chápu důvody, proč jste chtěli videomapping, ale nemohl být alespoň hezký? Nejdřív musíme diváky vychovat, že tedy takhle je to správně, protože zvířátka, a pak klišé na téma "děti jsou budoucnost". V čem to bylo novoroční? Nebylo to slavnostní, být to na Signalu, tak je to podprůměr.
  • Dětské obrázky jsou ok, ale umělecké ztvárnění celkové projekce stálo za prd. Čekal jsem nějaký nápad v příběhu nebo tak něco, ale tohle bylo jen promítání "efektu" na barák. Korunu tomu nasadil i naivně zpracovaný voiceover. Pro mě to je zklamání a je vidět, že nestačí mít jen techniku a trochu rozpohybovat obrázky. Příště je potřeba zadání a požadavek na projekci lépe zpracovat. Nejlepší by bylo spolupracovat s nějakým divadelním režisérem.
  • Prosím během tohoto roku najděte na magistrátu nějaké řešení, aby se o příštím silvestru centrum Prahy, a nejen centrum, opět nezměnilo v bojovou zónu. Proti tomu, co se odehrává po téměř celou silvestrovskou noc, je patnáctiminutový profi ohňostroj odpálený odborně z vhodně vybraného místa v podstatě neškodný a jeho zrušením se to nekontrolované šílenství, co se odehrává třeba na Václavském náměstí, opravdu nevykompenzuje.
  • Je zajímavé, že si někdo mysli, že po zrušení ohňostroje oficiálního se pořádalo třeba dvakrát nebo pětkrát více soukromých ohňostrojů. Tady ti experti, co tuto velkou myšlenku hlásají, to počítali? Se stejnou logikou by dříve téměř žádné soukromé ohňostroje nebyly. Pravda je však jiná, každý rok jich bylo více a více, přestože se oficiální ohňostroj konal. Díky za videomapping. Změna je život!
  • Bylo to o ničem pokud to mělo byt myšleno jako náhrada ohňostroje. Byl jsem teď o Vánocích v Německu a tohle v menším provedení se tam každý večer promítalo na budovu radnice. Za dva miliony jste mohli raději podpořit ty zraněné labutě (čtěte Labutě vyděšené petardami v Praze narážely do trolejí i mostů).

Zdroj: diskuse na facebookovém profilu primátora Hřiba, redakčně kráceno

„Jsem maminka, která měla jeden obrázek své dcery na Muzeu. Ano, jsem pyšná, ale bohužel si myslím, že tam k takovéto příležitosti nepatřil. Bylo to celkem takové nemastné, neslané. Pokud částka za ohňostroj byla podobná videomappingu, tak řízený odpal profesionály druhý den by byl lepší. Ten velkolepý ohňostroj mi prostě chybí. O to víc budou lidi dělat svoje soukromé, které škodí mnohem více,“ napsala například v diskusi na facebookovém profilu primátora Hřiba uživatelka Jana Sobotková (více ohlasů najdete v boxu).

Bylo málo času, říká firma. O změně se přitom mluvilo dlouho

Firmu, která projekci na Národní muzeum vytvoří a zajistí, hlavní město vybralo ve výběrovém řízení teprve 8. listopadu. Přitom o záměru novoroční tradici změnit mluvil primátor Hřib už v prosinci 2018. Tehdy tedy nehovořil o videomappingu, ale tichém ohňostroji. 

„Bylo to velmi náročné, neboť jsme měli pouze jeden a půl měsíce na kompletní přípravy včetně dopracování scénáře, animace, ozvučení i technickou realizaci,“ konstatovala Lenka Střítecká z pořádající agentury.

Dodala, že se nakonec projekce obešla bez výpadků a technických problémů.

Podle pořadatelů bylo pro akci využito devět špičkových laserových projektorů a k tomu kvalitní ozvučení zajišťovalo celkem 66 reproduktorů na šesti zvukových věžích.

Společnost musela kromě videomappingu v ceně zajistit třeba i ostrahu veškeré využité techniky. Naopak hlavní město především zajišťovalo bezpečnost a řízení dopravy v okolí náměstí.

V každém případě videomapping veřejnost zajímal. U prvních dvou projekcí se Václavské náměstí zaplnilo odshora téměř až k Můstku, zůstal pouze volný průchod na chodnících při okrajích. Při poslední už bylo náměstí volnější.

Praha není jediná, která se odklonila od obvyklého vítání nového roku v podobě pompézního ohňostroje. Podobný krok především s ohledem na životní prostředí už udělala města třeba v Německu, Nizozemsku i na Slovensku.

,