Videomapping rozsvítil Fantovu budovu, klenot pražského hlavního nádraží

  • 3
Historickou Fantovu budovu pražského hlavního nádraží večer ozdobil u příležitosti výročí 150 let od otevření železniční stanice slavnostní videomapping s následným nasvícením zrekonstruované fasády. V současnosti je stavba v rekonstrukci.

Na jaře začala oprava interiérů, která navazuje na dřívější opravu vnější části. První část oprav vnitřních prostor se zaměřuje na velké historické sály v severní části Fantovy budovy a jejich zázemí. Reprezentativním prostorám by se měla v co největší míře vrátit původní historická podoba.

Stavební práce jsou naplánovány také v přízemí, v prvním podzemním podlaží a v mezaninu. Budova by měla získat propojení s podchody. Práce v této části skončí asi v příštím roce. Na tuto část rekonstrukce navážou práce ve zbývajících prostorách, výjimkou je už zrenovovaná bývalá Fantova kavárna. Bezbariérový přístup do jednotlivých podlaží zajistí výtahy.

Vznikne i další propojení s novou odbavovací halou hlavního nádraží. Opravy by měly být kompletně hotové do roku 2023.

Fantova budova je spolu s přilehlou halou nad nástupišti největší secesní památkou v Česku. Správa železnic si od rekonstrukce slibuje oživení stavby. Cestující by v ní po dokončení měli najít kavárnu, restauraci, čekárnu či dětský koutek.

Nyní nepřístupné prostory v přízemí se otevřou veřejnosti. Sloupový sál má fungovat jako VIP čekárna, z velkého sálu se stane multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí.

V rekonstruovaných prostorách vznikne také nové hygienické zázemí pro návštěvníky kulturních sálů. Nyní využívají budovu Drážní úřad, České dráhy, Správa železnic a policie. Sídlit zde budou i po rekonstrukci.

,