VIDEO: Klaus si v otevřené Zlaté uličce nechal od jasnovidky číst z ruky

  • 19
Zlatá ulička na Pražském hradě je znovu otevřená. Prezident Václav Klaus ráno slavnostně přestřihl pásku. První návštěvníci mohli do uličky, která se přes rok rekonstruovala, vstoupit v pravé poledne.

Znovuotevření Zlaté uličky provázela i slavnostní salva. Vojáci v dobových kostýmech vystřelili z historických pušek a na chvíli se tak zahalili do oblaku dýmu.

Dobový kostým na sobě měla i krčmářka, která prezidentovi nabídla přípitek z hliněného hrnečku. A nechyběla ani postava vyhlášené pražské jasnovidky a kartářky Matyldy Průšové, která Klausovi přečetla osud z dlaně. Co přesně mu řekla, kameraman iDNES.cz nezaslechl.

Na slavnostní otevření se přijela podívat i dnes devadesátiletá pamětnice, která si tu v roce 1938 ve svých osmnácti letech nechala od Matyldy vyvěštit, jestli udělá maturitu. "V jejím domku to vypadá skoro stejně jako tehdy, když jsem tu za ní byla. I ta atmosféra je tu stejná," řekla pamětnice.

První turisté mohli do Zlaté uličky vejít přesně v poledne. Její prohlídka se stala součástí velkého i malého prohlídkového okruhu Pražského hradu. Velký okruh přijde na 350 korun, malý na 250. Samostatně Zlatou uličku už navštívit nelze.

Co je k vidění ve Zlaté uličce

V devíti domcích tu vznikla stálá muzejní expozice. "Představí způsob života ve Zlaté uličce během staletí. Budou to jakési modelové domácnosti prvních obyvatel od 17. století až po ty poslední, kteří opustili uličku v roce 1953," řekl ředitel odboru turistického ruchu na Pražském hradě František Kadlec.

Každý domek je vybaven skleněnou předsíňkou, přes kterou bude možné do jednotlivých expozic nahlédnout. "Lidé by se sem jinak ani nevešli," konstatoval Kadlec.

Navštívit tak bude možné domácnost amatérského filmového historika pana Kazdy s promítacím plátnem, na kterém poběží filmy zachycující Hrad v počátcích kinematografie.

V dalším domku lidé uvidí, jak žili obránci hradeb za Rudolfa II., kteří byli díky svým uniformám známí jako Červení střelci. Modrý domek pak představí domácnost věhlasné pražské věštkyně, známé pod uměleckým jménem Madame de Théb.

Je tu ale také zlatnická dílna, komůrka švadlenky, obydlí ranhojičky se spoustou sušených léčivých bylin, a dokonce i krčma s černou kuchyní. Pivo se v ní ale čepovat nebude.

,