VIDEO: Jako horníci. Takto v Praze razí novou cestu splaškům

  • 3
Byty, kanceláře i hotel plánuje postavit společnost Penta na Waltrovce v Praze 5. Kvůli tomu ale musí kanalizace se splašky, které tu nyní protékají, vést jinudy. Vydali jsme se podívat, jak taková přestavba probíhá.

Začali loni v září, skončí nyní v červnu. Za úkol dostali odklonit hlavní kanalizační stoku, a to v délce 540 metrů.

„V současné době původní stoka prochází středem budoucí výstavby, takže se překládá do nové komunikace a parku,“ vysvětluje důvody stavbyvedoucí Metrostavu Stanislaw Rybczyński.

VIDEO: Splašky v puse, červi a tuk. Reportér omdléval v kanálu

Netradiční je stavba v tom, že v některých úsecích dělníci pracovali jako horníci. „Štoly razíme ručně, pouze pomocí sbíjecích kladiv, lopat a krumpáčů. Jedinou mechanizací jsou pásové dempry, které slouží místo kolečka k odvozu zeminy,“ říká Rybczyński.

Důvodem hornického způsobu práce jsou mimo jiné vzrostlé stromy. „Kdybychom měli jít výkopem okolo stromů, tak je zničíme a nepřežijí,“ vysvětluje Rybczyński.

Zajímavé také je, že část budoucí kanalizace je z cihelného zdiva a část ze železobetonových trub. To je odvislé od toho, zda daný úsek zatáčí, nebo je rovný. Obloukovou část ručně vyzdívají, rovný úsek budují z trub.

Zajímá nás také, kde budou umístěna víka kanálů. Pokud řídíte, jistě jste si všimli, že poklopy často bývají umístěny v dráze, kudy jedeme. A my mezi nimi musíme neustále kličkovat.

Na Waltrovce, kde tedy vzniká nová kanalizace a následně i silnice, by snad tím pádem mohla být víka umístěna rozumně. V moci to má jediný muž. „To má na starosti projektant stavby, ten od začátku ví, kde budou budoucí komunikace, a tím pádem plánuje kanalizaci pod tím,“ dodává stavbyvedoucí Stanislaw Rybczyński.

Podívejte se také na videoreportáž, kde se dozvíte, proč jsou kanály v silnicích umístěné tak nešikovně, proč jsou rozbité a proč jich je tolik:

7. května 2021

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv