VIDEO: Betonové zátarasy už blokují obě strany Václavského náměstí

  • 64
Ve spodní části Václavského náměstí se na začátku prosince objevily betonové zátarasy, které mají zabránit případnému teroristickému útoku. V minulém týdnu přibyly zátarasy i ve vrchní části náměstí.

„Na Václavské náměstí byly zábrany instalovány na žádost policie ČR a se souhlasem dopravy Prahy 1,“ informoval Vladimír Řepka z oddělení komunikace magistrátu.

Navzdory tomu, že mají betonové bloky ochránit chodce na náměstí, tak podle Davida Rožka, analytika společnosti Soft Targets Protection Institute, případnému útoku nezabrání.

„Současné zařízení na Václavském náměstí pouze zpomalí potenciální vozidla útočníků, ale rozhodně nezabrání úplně jejich vjezdu do dolní části náměstí, kde se nacházejí trhy,“ vyjádřil se dříve pro iDNES.cz na adresu betonových bloků ve spodní části náměstí.

Podle Rožka by bylo vhodnější využít  umístění elektrických sloupků nebo ozubených retardérů. 

Žlutočerné betonové bloky jsou i na Staroměstském náměstí. Tam by měly zůstat do příštího roku. Jejich umístění kritizovala veřejnosti i památkáři, se kterými umístění bloků nikdo nekonzultoval.

Kromě vánočních trhů jsou betonové zábrany rozmístěny také před obchodním domem Novodvorská Plaza na Praze 4 a před centrem Nový Smíchov, kde jsou přebarvené na černo a jsou osazeny květináči.

Na vánočního období přijal magistrát další opatření k zajištění bezpečnosti. V centru, na hřbitovech a v hromadné dopravě se bude pohybovat více strážníků a policistů.