Vichřice skácela obří stožáry s dráty velmi vysokého napětí na Rakovnicku

  • 33
Vichřice u Krušovic na Rakovnicku v noci skácela nebo deformovala šest příhradových stožárů velmi vysokého napětí 110 kV. Padaly do křižujícího vedení napětí, které se také přetrhalo. V okrese bylo po deváté ráno bez proudu asi sedm tisíc domácností, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Technici v následujících dnech vybudují provizorní přemostění, kterým do oblasti opět přivedou elektřinu. 

„V následujících dnech zde budeme stavět bypass, tedy náhradní vedení, které bude po dobu výměny stožárů nahrazovat jejich funkci,“ vysvětlila Holingerová.

V celém Středočeském kraji bylo dopoledne bez elektřiny asi deset tisíc domácností, energetici evidovali dvanáct poruch na vysokém napětí.

Poruchy řeší ČEZ podle Holingerové v kraji na Berounsku, Rakovnicku a Kladensku.

„Situace se uklidnila, vítr se utišil a daří se nám poruchy opravovat. Předpokládáme obnovení většiny dodávek na hladině vysokého napětí během dnešního dne a večera,“ řekla později Holingerová s tím, že pracovníci ČEZu v této chvíli ověřují, zda se okolo stožárů neprohnalo lokální tornádo.

„Vše tomu dle způsobu popadaných okolních stromů naznačuje,“ dodala.

Létaly stromy i střechy

Škody jsou také v lesních porostech, nejsilnější vítr byl podle lesníků v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Plzeňském kraji.

Ve středních Čechách byla situace nejhorší na Rakovnicku a Berounsku, větší množství výjezdů měli hasiči také na Benešovsku, Kladensku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. 

Většinou šlo o odstraňování popadaných stromů.

„Dvakrát evidujeme náraz vlaku do spadlého stromu, v Chrášťanech na Rakovníku ulétla z budovy plechová střecha a v Neratovicích na náměstí vítr poškodil stánky,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Od 19 hodiny do dnešního rána měli středočeští hasiči okolo 250 výjezdů.

,