Veterináři odebrali chovatelce z bytu v pražských Horních Počernicích přes 40...

Veterináři odebrali chovatelce z bytu v pražských Horních Počernicích přes 40 koček. (17. února 2021) | foto: ČTK

Žena chovala v bytě čtyřicet zubožených koček, zasáhli veterináři

  • 6
V pražských Horních Počernicích veterináři odebrali chovatelce z bytu o velikosti 70 metrů čtverečních 41 koček, z toho devět koťat. Byly chované v nevhodných podmínkách a nacházely se ve špatném zdravotním stavu. Chovatelka uváděla, že provozuje kočičí útulek, nikde jej však neregistrovala. Nyní ji hrozí až půlmilionová pokuta.

Do bytu dorazili pracovníci veterinární správy spolu s policií, strážníky a zástupci městské části.

„Kočky byly ve špatném zdravotním stavu, velká část z nich trpěla výtoky z očí a nosu, průjmy či plísňovými onemocněními,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

V krabici na balkoně se našla dvě uhynulá koťata, která byla zaslána na pitvu.

Již v minulosti dostala doporučení, aby chov omezila

Podle podnětu, který veterináře na místo přivedl, se chovatelka prezentovala jako kočičí útulek, ale nebyla nikde registrována.

„V chovu byli nalezeni i nekastrovaní jedinci a koťata - je tedy pravděpodobné, že zde mohlo docházet i k množení zvířat. Na místě byla také velká zásoba veterinárních léčiv, a to včetně takových, která nelze na území Evropské unie legálně dovážet,“ dodal mluvčí.

Veterinární inspektoři zabavili i podezřelé očkovací průkazy s potvrzenou vakcinací bez identifikace koček. Tato zjištění dále SVS prověří.

„Daný chov byl již v minulosti kontrolován a chovatelce bylo tehdy z důvodu zjevného nezvládání chovu velkého počtu zvířat nařízeno snížení počtu koček maximálně na deset jedinců,“ uzavřel mluvčí SVS.

Odebrané kočky již byly umístěny do předběžné náhradní péče. Správní řízení s chovatelkou povede městská část.

Hradec zastavil žádosti o adopce. 48 psů z množírny chce přes 600 lidí

Není to jediný případ, kdy byla zvířata chovaná v nevyhovujících podmínkách. Například sedm desítek psů zabavených při razii v soukromé množírně na Královéhradecku zahltilo loni v listopadu městský útulek v Hradci Králové.

Policie tehdy rodinném domě na Hradecku objevila v nevyhovujících podmínkách desítky psů menších plemen, například buldočků nebo čivav.

Od února začala platit novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která má omezit chov v množírnách.

Od února tak není možné prodávat psy a kočky ve zverimexech a na veřejných prostranstvích. Chovatelé tří a více fen musejí vést evidenci.

,