(ilustrační snímek) | foto: Jiří Forman, iDNES.cz

Majitelka psů, kteří utekli a zakousli pudla, musí zaplatit přes 70 tisíc

  • 24
Pokutou a náhradou škody musí zaplatit žena z Vraného nad Vltavou, které dva rotvajleři utekli z pozemku a na cestě zakousli pudla. Celkem se jedná o částku přes 70 tisíc. Podle ženy, které pudl patřil, majitelé rotvajlerů svůj pozemek lépe nezabezpečili.

Proti ženě s pudlem na procházce se dva rotvajleři rozeběhli v říjnu 2017 v osadě, která je součástí Vraného nad Vltavou. Jeden z nich pokousal pudla, který útok nepřežil (o útoku jsme psali zde).

„Jsem ráda, že už je to za námi. Pro větší bezpečnost se ale nic neudělalo, navíc jsou v domě další štěňata,“ řekla iDNES.cz majitelka zakousnutého psa Hana Mouchová.

Podle rozhodnutí odboru životního prostředí v Černošicích, který má iDNES.cz k dispozici, musí majitelka rotvajlerů zaplatit pokutu 15 tisíc a ženě zabitého pudla téměř 58 tisíc jako náhradu škodu. Proti verdiktu se mohou odvolat.

Pes, který zemřel ve Vraném na Vltavou po útoku rotvajlera.

Sama majitelka psů přiznala, že zapomněla dovřít dveře na pozemek. Podle podle veterinární správy tím porušila zákon na ochranu zvířat proti týrání.

Toho se v podobném případě dopustí chovatel, kterému je prokázáno, že jím chované zvíře při úniku zranilo jiné zvíře a chovatel tomuto úniku účinně nezabránil. 

Veterinář majitelce rotvajlerů doporučil, aby psi nosili košík a aby absolvovali několik lekcí se psím koučem. Úřad později obdržel vyjádření obviněné ženy, že na pozemku přidala jedny zavírací dveře, aby se situace neopakovala. To se ale podle majitelky pudla nestalo. 

„Jedinou překážkou navíc jsou rozložené palety. Ale ze strany domu, kudy psi utekli, se nic nezměnilo,“ uvedla Mouchová.

Na dva rotvajlery se lidé z osady u Vraného nad Vltavou stěžují dlouhodobě. Místní obyvatelé také sepsali proti volně pobíhajícím psům petici. Starostka uvedla, že v případě dalších stížností bude situaci opět řešit.

„Pokud by byly další stížnosti od občanů na psy, tak bychom opět oslovili veterinární správu,“ dodala starostka Vraného nad Vltavou Dana Ullwerová.

Případem se zabývali i policisté, kteří pokutovali ženu, která pudly venčila. Porušila totiž vyhlášku obce, když venčila psa bez obojku.

15. října 2017