Nosič kufrů ve stanici Nádraží Veleslavín

Nosič kufrů ve stanici Nádraží Veleslavín | foto: David Sedlecký

Eskalátory z metra na Veleslavíně se rozjedou v pátek 13. dubna

  • 25
Pražský dopravní podnik (DPP) zprovozní v pátek 13. dubna eskalátory v podchodu stanice metra Nádraží Veleslavín. Pohyblivé schody jsou zabudované do současného pevného schodiště vedoucího k autobusovému terminálu. Lidem dříve ze stanice nosili kufry portýři.

„Nové schody musí ještě 12. dubna projít nutnými kontrolami. Pokud vše dopadne dobře, tak je v pátek 13. dubna zprovozníme,“ řekla Řehková. Náklady byly před zahájením stavby odhadnuty na 33 milionů korun.

Původně se odhadovalo, že stavba skončí až 30. dubna.

Portýři na Veleslavíně

Na Veleslavíně přestupují cestující, kteří jedou na Letiště Václava Havla v Ruzyni, z metra na autobusovou linku 119. Původně tam přestupní terminál nebyl plánován, nakonec však tehdejší vedení města rozhodlo, že trasa metra A bude končit u nemocnice v Motole a směrem k letišti už nepovede.

Město řešilo v minulosti kromě eskalátoru další varianty. Jednou z nich byla stavba pohyblivého pásu, na který by si cestující dali kufry a vystoupali po vedlejším pevném schodišti. Podle tehdejších propočtů měl projekt vyjít na tři miliony. Další možností bylo vybudování výtahu z vestibulu na povrch. Jeho stavba by vyšla na asi osm milionů korun a trvala by devět měsíců.

Nový úsek metra A stál zhruba 20 miliard korun a vznikly čtyři zastávky - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol.

DPP dnes zprovoznil opravené eskalátory a vstup ve stanici metra B Palmovka směrem do Vysočan. Náklady na opravu činily 93 milionů korun. Podnik nyní rekonstruuje schody také ve stanicích metra B Anděl a Náměstí Republiky. Do budoucna chystá opravy i ve stanici Karlovo náměstí směrem na náměstí.