Na Staroměstském náměstí vztyčili vánoční strom, měří přes dvacet metrů

  • 11
V centru Prahy již stojí vánoční strom, který pochází ze zahrady rodinného domu na Liberecku. Smrk ztepilý měří dvaadvacet metrů a rostl 61 let. V posledních letech se vánoční stromy určené pro pražské vánoční trhy nekácí v lesích, ale jsou vybírány z tipů od lidí nebo institucí.

Smrk bude dominantou tradičních vánočních trhů, které budou slavnostně zahájeny rozsvícením vánočního stromu 1. prosince a potrvají do 6. ledna.

Strom byl pokácen v neděli, v noci na pondělí ho přes Liberec a Mladou Boleslav převezli na nákladním voze do Milovic a odtud vyjel do Prahy. Tahač s naloženým asi osmitunovým smrkem dorazil na Staroměstské náměstí ve 2:55 hod., převoz se obešel bez komplikací.

„Jen cesta trvala o něco déle, než se předpokládalo, protože strom je strašně široký,“ řekla Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která trhy pořádá.

Poté byl strom rozvázán, usazen do kotvicí jámy a pevně připevněn. Ráno dorazí dekoratéři a začnou strom zdobit, výzdoba bude podle mluvčí v tradičním duchu. Okolo smrku vyroste vánoční vesnička s desítkami stánků, kterou každoročně navštíví desítky tisíc návštěvníků a obyvatel Prahy.

Letos organizátoři trhů vybírali ze tří desítek tipů od veřejnosti.

„Tento vyhrál jednoznačně, protože splnil základní podmínky. To znamená, že je krásný, rovnoměrně zavětvený, dobře dostupný pro těžkou techniku. A dendrologové nám potvrdili, že je zdravý, tedy vhodný k postavení na Staroměstském náměstí,“ řekla Tietze při kácení stromu v Rynolticích.

Strom s průměrem 90 centimetrů v pařezu nabídl jeho majitel Svatomír Moc hlavně proto, že smrk začínal být nebezpečný pro své okolí.

,