Trenér florbalového týmu Marek Jaroch u soudu

Trenér florbalového týmu Marek Jaroch u soudu | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Válková chce přezkoumat případ trenéra odsouzeného za znásilnění

  • 3
Exministryně spravedlnosti Helena Válková podala stížnost ve prospěch odsouzeného florbalového trenéra Marka Jarocha. Ten si odpykává devět let vězení za znásilnění a pohlavní zneužití svěřenců. Podle Válkové soud opomenul námitky obhajoby, že se svědci před výpověďmi domlouvali mezi sebou i s policií.

Stížností exministryně se bude muset zabývat Nejvyšší soud, který už v minulosti zamítl Jarochovo dovolání proti verdiktu (více o jednáních u soudu čtěte zde). Válková mu navrhla, aby pravomocný rozsudek zrušil a kauzu vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání.

„Porušení zákona spatřuji především v tom, že se soudy náležitě nevypořádaly s námitkami obhajoby proti způsobu výslechu svědků v přípravném řízení. Ze svědeckých výpovědí poškozených je totiž zřejmé, že ještě před jejich podáním se poškození opakovaně scházeli v bytě svědka (...) též za účasti Policie ČR. Na těchto schůzkách se vzájemně domlouvali a ladili své výpovědi,“ napsala Válková.

O tom, že se spolu chlapci domlouvali, podle ní svědčí i výskyt až nápadně mnoha podobností v jejich výpovědích. Soud to podle ní měl vzít v potaz při posuzování jejich věrohodnosti.

„Toto pochybení soudu mohlo mít zcela zřejmě vliv na správnost jeho skutkových zjištění,“ upozornila exministryně.

Exministryně spravedlnosti Helena Válková

Chybou podle ní bylo i to, že soudy Jarochovi postupně zpřísňovaly trest. Porušily tak zásadu, která zakazuje změnu k horšímu.

Podle spisu se Jaroch trestných činů dopustil v roce 2001 a pak v letech 2008 až 2010. Své svěřence nejdříve opil tvrdým alkoholem, poté se je pokusil znásilnit. Muž vinu popírá, kauza je podle něj vykonstruovaná. Se stížností se obrátil i na Ústavní soud, ten ji však odmítl.

Městský soud v Praze v minulosti Jarochovi dvakrát uložil sedmiletý trest vězení, odvolací soud však vždy verdikt zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Naposledy městský soud trest o dva roky zpřísnil a uložil také desetiletý zákaz činnosti s dětmi, s čímž už byl vrchní soud spokojen.

Původní uložení mírnějšího trestu městský soud odůvodňoval tím, že Jaroch je sexuální deviant trpící náklonností k dospívajícím chlapcům. Z revizního znaleckého posudku, který vznikl kvůli rozporům dvou dříve zpracovaných expertíz, však vyplynulo, že Jaroch nemocný není.

,