Budoucí palestinská ambasáda v Praze - Suchdole byla ve čtvrtek v obložení...

Budoucí palestinská ambasáda v Praze - Suchdole byla ve čtvrtek v obložení novinářů. Uvnitř pokračuje vyšetřování výbuchu (2. ledna 2014). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Suchdol po výbuchu žádá víc hlídek a přesunutí palestinské ambasády

  • 104
Chceme více policejních hlídek v ulicích, volá samospráva pražského Suchdola po středeční explozi v budově palestinské ambasády. Místní měli z objektu obavy už před lety, kdy proti jeho stavbě protestovali. Radní teď požadují přemístění ambasády z území městské části.

Jsou to skoro na den přesně dva roky, kdy ředitel diplomatického protokolu ministerstva zahraničí slíbil starostovi Suchdola, že policie zajistí bezpečnost v okolí nové palestinské ambasády.

Vzkaz z ministerstva byl tehdy určen především lidem, kteří protestovali proti tomu, aby Palestina otevřela své zastoupení právě v obydlené lokalitě.

Suchdol žádá přemístění ambasády, má podporu MZV

Městská část Praha Suchdol požaduje po ministerstvu zahraničí přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali nelegálně držené zbraně a výbušniny. První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider dnes starostovi Suchdola Petru Hejlovi řekl, že obavy městské části sdílí.

"Náměstek Schneider panu starostovi sdělil, že ministerstvo zahraničí je připraveno o situaci jednat," řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová.

"Rada městské části Praha-Suchdol, zastupující zájmy občanů městské části Praha-Suchdol, se cítí jednáním diplomatů státu Palestina, kteří na ambasádě přechovávají zbraně a výbušniny, a porušují tak české a mezinárodní právo, podvedena," uvedl Hejl.

Palestinští diplomaté tak podle Hejla ztratili důvěru městské části, kam stěhovali svou misi ze čtvrti Troja.

Hejl již ve středu řekl, že areál ambasády dosud není zkolaudován, byť to bývá jen formalita. "Správně by se to užívat nemělo. Většinou se ale takové věci neřeší," poznamenal.

Zdroj: ČTK

Po výbuchu trezoru, při kterém zemřel velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, se tito demonstranti, často obyvatelé sousedství ambasády, ozývají znovu. Chtějí zlepšit bezpečnost. O problému debatují na sociálních sítích a posílají rozhněvané e-maily na radnici.

Starosta městské části Petr Hejl proto, aby uklidnil obavy lidí, požádá policii a ministerstvo zahraničí nejen o pořádné vysvětlení celého incidentu, ale také o větší dohled nad oblastí.

"Nemyslím, že by bylo nutné, aby u ambasády stála hlídka a každý kolemjdoucí procházel kontrolou, ale patrně požádám o to, aby v městské části zřídili policejní služebnu. To by nám určitě pomohlo, protože v celém Suchdole žádná není," argumentuje Hejl.

Radnice řeší problémy kolem ambasády od roku 2003, kdy tu pozemky koupila Palestina od soukromého vlastníka. Podruhé začali lidé protestovat v roce 2011, kdy úřady projednávaly samotnou stavbu v Internacionální ulici. Nechtěli bydlet vedle objektu rizikové země. A zároveň jim vadilo, že kvůli ambasádě budou pod dohledem kamer.

Ve čtvrtek se obyvatelé ozvali znovu. "Takový rizikový komplex nepatří do centra obce," napsala na Facebook městské části Vendula Pospíšilová. "Kdyby byl výbuch větší, mohl poškodit nedalekou školku a sousední domy," doplnila ji ve stejné diskusi Ivana Vávrová. Místní lidé nejsou klidní. Bojí se, aby se situace neopakovala.

Policie již částečně zvýšení ochrany zajistila. Bezpečnost tu například střeží posílený tým Jiřího Komorouse, šéfa Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Útvar má některé ambasády běžně na starosti. Starosta o výbuchu hovořil s policejním prezidentem Martinem Červíčkem, který mu slíbil podrobné vysvětlení incidentu.

Primátor Tomáš Hudeček v tomto případě postupuje poněkud diplomaticky. "Budu se zajímat o to, jak je možné, že jsou podobné systémy provozovány na území hlavního města," říká Hudeček.

Zneužili Palestinci pro převoz výbušniny diplomatickou poštu?

Výbušniny či třeba nelegální zbraně totiž na ambasádách být uložené nesmějí. V Česku ani v zahraničí není běžné, aby měl někdo trezor zajištěný trhavinou.

"Jak by do Prahy výbušninu dostali? To je protizákonné a odporuje to vídeňským konvencím, jež řeší imunitu zastupitelských úřadů. Pokud by to sem převezli v diplomatické poště, pak by se jednalo o zneužití," uvedl bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.

Radnici v Suchdole o bezpečnosti palestinské ambasády v minulosti ujišťovalo ministerstvo zahraničí. Tomáš Pernický, ředitel diplomatického protokolu, napsal, že policejní jednotka pro ochranu ústavních činitelů se postará o to, aby do velvyslanectví nemohl nikdo vniknout.

"Existence sídla velvyslanectví Palestiny nebude mít významné bezpečnostní negativní dopady na jeho okolí," psal tehdy.

Palestinská ambasáda dosud patřila mezi klidná zastupitelství. Za šestadvacet let tu úřady zaznamenaly jen dva menší incidenty.

"V roce 1995 tu došlo k vandalismu v podobě rozbití několika oken velvyslanectví a v roce 2001 se před sídlem konala nenásilná demonstrace na podporu Izraele," napsal radnici Suchdola ředitel diplomatického protokolu.

Palestinci mají v Česku ambasádu od roku 1987. Sídlo velvyslanectví se v těchto týdnech mělo stěhovat z původní ulice Na Kazance v Troji právě do Suchdola.

V minulosti na stejnou adresu v Internacionální ulici lidé chodili kvůli vyhlášenému železářství s přezdívkou "Neckermann". V komunistických dobách se mu tak říkalo proto, že tu podobně jako ve stejnojmenném německém katalogu byly k dostání třeba vodovodní baterie, litinové vany a jiné nedostatkové zboží.