Slonici Tonye bylo necelých pět let, do pražské zoo přicestovala loni z Rotterdamu. | foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

V pražské zoo uhynula čtyřletá slonice Tonya, nejspíš na virus

  • 239
Pražská zoo přišla o slonici. V úterý její ředitel Miroslav Bobek oznámil, že na virové onemocnění uhynula čtyřletá Tonya. Přesnou příčinu úhynu potvrdí až analýza, slonice však nejspíš přišla o život kvůli viru EEHV, tedy slonímu herpesu.

Tonya uhynula v úterý odpoledne. "První příznaky, že není zcela v pořádku, chovatelé zaznamenali v neděli 15. prosince pozdě odpoledne. V pondělí, kdy se její stav zhoršil, byla započata intenzivní léčba. Dnes, v úterý 17. prosince, Tonya přes veškeré úsilí zkolabovala a posléze upadla do agónie," uvedl v prohlášení na webových stránkách zoologické zahrady její ředitel Bobek.

Kvůli viru máme obavy i o slůně Situ, říká šéf zoo

Příčina Tonyiny smrti zatím není potvrzena. "S největší pravděpodobností však šlo o sloní herpes, jehož původcem je EEHV (Elephant endotheliotropic herpes virus)," dodal ředitel pražské zoologické zahrady.

Sloní herpes má rychlý průběh, není prakticky léčitelný a umírají na něj zejména slůňata a mladí sloni do sedmi let věku.Definitivní potvrzení příčiny úhynu přinese až analýza tkáňových vzorků. Zoo chce, aby ji nezávisle na sobě provedla tři pracoviště - Praha, Berlín, Rotterdam.

Sloni v zoo Praha

Gulab (54) a Shanti (37)

  • Samice přivezené z Indie už v letech 1966 a 1977, nejstaršími členy stáda.

Mekong (31)

  • Samec dovezen do Prahy v roce 2009 z Lipska, od srpna 2013 mezi samicemi.

Donna (26) a dcera Tonya (4)

  • V pražské zoo od roku 2012, dovezené z Rotterdamu.

Tamara (8) a Janita (9)

  • Dovezené ze Šrí Lanky v březnu letošního roku.

Sita

  • Mládě Donny narozené v únoru 2013, první slůně narozené v pražské zoo.

Zdroj: Zoo Praha

Bobek dodal, že k úhynům na sloní herpes došlo například v zoologických zahradách v Curychu, Berlíně, Chesteru nebo Houstonu.

Onemocnění není pro člověka nebezpečné, protože se jím lidé se od slonů nemohou nakazit.

Úhyn slona pražská zoo zažila naposledy při povodních v roce 2002. Tehdy zoo musela utratit samce Kádira, kterého se nepodařilo dostat včas z výběhu.

Pražská zoo chová slony od července 1933.

Slonice Tonya je starší sestrou Sity, která přišla na svět na začátku roku. Jejich matkou je slonice Donna. Slonice získala Praha loni ze zoo v Rotterdamu. I tam už v minulosti zaznamenali onemocnění výše zmíněným virem.

Podívejte se, jak Donna a Tonya dorazily do Prahy:

9. května 2012