V pražské zoo se narodilo mládě zebry Böhmovy (28.8.2015). | foto: Zoo Praha

V pražské zoo se narodilo dlouho očekávané mládě zebry Böhmovy

  • 1
V pražské zoo se v pátek ráno narodilo dlouho očekávané mládě zebry Böhmovy. Podle ošetřovatelů se má čile k světu a matka se o ně vzorně stará.

Mládě zebry bylo dlouho očekávané: vzhledem k tomu, že proběhlo několik páření, chovatelé se domnívali, že se narodí již ke konci června nebo začátkem července.

„Ukázalo se, že až poslední páření hřebcem Henrym bylo to úspěšné. Jinak u zeber Böhmových není nikterak těžké počít mládě, jejich březost trvá dvanáct měsíců,“ uvedla pro iDNES.cz  mluvčí zoo Jana Ondrejechová.

Návštěvníci mohou mládě vidět v expozici zeber Böhmových v horní části zoo.

Matkou malé samičky je třináctiletá klisna Istrie, která se narodila v irské Fotě a v Zoo Praha žije již od roku 2004. Otcem je desetiletý Henry, který pochází z Arnhemu a do pražské zoo přišel loni v březnu. Zoo si ho přivedla ke třem stávajícím klisnám s úmyslem založit chov.

„Chovatelé potvrdili, že narozená samička vypadá zatím velmi dobře a má se čile k světu,“ dodala Ondrejechová.

Zebry Böhmovy se vyskytují v jihovýchodní Africe. Poznávacím znakem zebry Böhmovy, která je jednou z nejhojnějších zeber vůbec, jsou široké tmavé pruhy na bílém podkladě, které přecházejí i na hřívu. Zoo kromě nich chová ještě zebry Grévyho.