Lesních školek v Česku přibývá, v malých obcích je ale o ně slabší zájem.

Lesních školek v Česku přibývá, v malých obcích je ale o ně slabší zájem. | foto: Lesní školka Mokrovraty

V Čáslavi možná vznikne lesní školka, děti jsou v ní celý den venku

  • 0
V lesoparku Vodranty v Čáslavi na Kutnohorsku bude možná školka. A ne ledajaká. V nové školce by děti trávily většinu času venku. Renata Peldová a Šárka Nová by si totiž rády otevřely takzvanou lesní školku, která má za cíl dostat děti blíž k přírodě. Zájem místních ale zatím vázne.

Lesní školky fungují buď samostatně, nebo ve spolupráci s klasickou mateřskou školou, takže společně využívají hlavně kuchyň a jídelnu.

"Byly jsme přizvány, abychom pomáhaly v klubu inspirovaném lesní školkou ve Vilémově. Napadlo nás, že bychom takovou aktivitu mohly rozjet i u nás doma," říká Renata Peldová.

"Líbí se mi to jako nejlepší alternativa pro děti, které potřebují dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a kvalitní jídlo. To všechno klasické školky podle mě nesplňují. Děti potřebují víc obyčejné péče, od které se odkláníme," tvrdí Šárka Nová, matka dvou předškoláků.

Lesní školky lákají hlavně v Praze

Lesních školek v posledních letech v Česku přibývá, nejvíc jich je v Praze a okolí. Několik jich ale funguje i ve Středočeském kraji. Děti tráví většinu času v přírodě, nehrají si ani s klasickými hračkami, vše je přírodní. Zázemí nemají v kamenné budově, ale nejčastěji ve srubech, velkých stanech, jurtách nebo týpí. V zimě mají náhradní program: vyrážejí do muzeí, knihoven a podobně.

"Zájem rodičů byl zpočátku silnější, teď trochu vázne. Chápu, že chtějí nejdřív vědět, jak to bude vypadat," říká Peldová, která se teď naplno věnuje přípravě projektu. Nejprve musí sehnat dostatek peněz. Pokud získají nějakou dotaci a budou mít alespoň několik zájemců, otevřou možná už na jaře.

"Rodiče pravděpodobně zaskočila i cena, denní provoz vyjde na čtyři tisíce měsíčně," říká Nová. "Pokud bychom ale získali dotaci, strop by mohl být sto korun na den," dodává Peldová.

Hygienici mají k lesním školkám výhrady, největší ke způsobu stravování. "Jednu takovou školku jsme kontrolovali a odpovídající podmínky pro stravování tam nebyly. Vyřešili to tak, že jídlo začali dětem dovážet z jiného předškolního zařízení," říká Lilian Rumlová z odboru hygieny dětí a mladistvých z krajské hygienické stanice.

Zájem rodičů o lesní školky je stále malý

Podle ní je to nejjednodušší způsob, jak mohou lesní školky jídlo pro děti řešit. "Jsem přesvědčená, že předškolní zařízení mají dobré představy o tom, jak má vypadat skladba stravy pro předškoláky," dodává.

Ne všichni rodiče s tím však souhlasí. "Nabídka moc velká není a moje zkušenost je taková, že nejlepší je, když si děti mohou samy vybrat," říká Nová.

Ministerstvo zdravotnictví nyní dává dohromady požadavky, které by měly tyto školy splňovat. Nejsou totiž zapsané v rejstříku škol.

Od loňského září funguje lesní školka například v Mokrovratech na Příbramsku. Na mnoha jiných místech v kraji už vznikají iniciativy podporující jejich vznik.

"S nedostatkem zájmu se potýkám pořád, je to dané lokalitou. V malé obci je to pro lidi stále dost velká alternativa. Pracuji ale ještě v lesní školce v Řevnicích v Praze-západ, tam je zájem větší, jezdí hlavně děti z Prahy," říká Miluše Jekoschová, která mokrovratskou školku založila.