VIDEO: Místo aut stoly a židle. Část Smetanova nábřeží se uzavřela dopravě

  • 202
Od sobotního rána si mohou Pražané a návštěvníci hlavního města užít více prostoru bez auta na Smetanově nábřeží. Radní města rozhodli o uzavření úseku pro automobilovou dopravu od ústí Národní třídy po park Národního probuzení, dali tak prostor pro předzahrádky. V opačném směru však auta nadále jezdit mohou.

Tato novinka má platit do září. Řidiči tento úsek mohou objet ve směru od Masarykova nábřeží po Divadelní ulici, ve směru od Národní třídy po ulicích Karoliny Světlé, Konviktská a Divadelní.

Magistrát uvedl, že důvodem opatření je zvýšení bezpečnosti průjezdu křižovatkou pro tramvaje, zlepšení podmínek pro bezmotorovou dopravu, zvýšení bezpečnosti chodců v přístupu na tramvajovou zastávku a ekonomické využití prostoru.

„Jedná se o stometrový pruh jednoho jízdního pruhu. Tento úsek je nejméně využívaným na Smetanově nábřeží,“ zdůvodnil výběr místa náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Podobná omezení podle něj ve svých centrech zavedla v reakci na koronavirovou krizi řada západních měst. Zklidnění nábřeží je navíc součástí strategických dokumentů i předchozích rozhodnutí města, například těch navázaných na zprovoznění tunelového komplexu Blanka, dodal náměstek.

Omezení dopravy na Smetanově nábřeží, o kterém magistrát informoval tento týden, vyvolalo odpor opozice a také vedení Prahy 1. Diskuse o něm zabrala na čtvrtečním zasedání zastupitelstva několik hodin. Opozice i koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) Scheinherrovi vytýkali, že opatření dostatečně neprojednal s magistrátními kolegy a Prahou 1. Návrh ODS a ANO na zrušení omezení však zastupitelstvo nakonec neschválilo.

Smetanovo nábřeží bylo loni na podzim více než dva týdny uzavřeno, paralelně platila i uzavírka na Malé Straně. Město podle tehdejších vyjádření chtělo paralelním uzavřením získat data k případnému dlouhodobému omezení dopravy na obou březích Vltavy. O možném podobném omezení se v metropoli mluví již dlouho, podle zastánců do centra města a okolí řeky nepatří tranzitní doprava. Podle odpůrců nicméně není možné průjezd omezit před tím, než budou dokončeny oba pražské okruhy.

,