Neznámý vandal v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze rozřezal více než sto křesel, která původně byla součástí Španělského sálu. (21. února 2020) | foto: Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Na Karlově univerzitě někdo rozřezal přes sto křesel původem z Hradu

  • 108
Více než sto kožených křesel a šest sedaček zničil neznámý vandal v budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Snímky rozřezaného nábytku zveřejnila fakulta na svém facebookovém profilu v pátek dopoledne. Křesla byla původně součástí vybavení Španělského sálu Pražského hradu a pocházejí z poválečné doby.

„Možná jste si toho všimli, možná víte či tušíte, kdo je tímto vandalem/vandalkou/skupinou vandalů. Pokud ano, kontaktujte prosím provozní oddělení,“ vyzývá na Facebooku studenty fakulta, která zatím žádné podezřelé nemá.  

„Dopadení vandala záleží na analýze kamerového záznamu a aktivitě studentů,“ řekla mluvčí fakulty Kateřina Mikulcová. Podotkla, že místnost na Právnické fakultě je možné si pronajmout, takže spektrum možných vandalů je široké.

Na Facebooku už se kolem rozřezaného nábytku rozvinula debata právě o tom, že vandalem vůbec nemusí být student či zaměstnanec univerzity. „Fakulta je přes den těžký průchoďák,“ napsala pod galerii zničených křesel jedna z uživatelek.

Kvůli zkouškovému období je nyní v chodbách Univerzity Karlovy méně studentů i zaměstnanců školy. Možná i to vandalovi pomohlo nepozorovaně zničit tak velké množství křesel i pohovek. 

Kolegium děkana bude příští týden projednávat případné omezení vstupu do budovy. „Zatím není ani jasné, zda a jak budou křesla opravena,“ připustila Mikulcová. Zničená i nepoškozená křesla a pohovky zatím fakulta nahradila židlemi.