Na široké chodby v podzemí břeclavské nemocnice se v nouzi dají umístit desítky...

Na široké chodby v podzemí břeclavské nemocnice se v nouzi dají umístit desítky lůžek pro lidi nakažené koronavirem. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Do karantény šli lidé z domova i LDN, kde bývala první česká oběť koronaviru

  • 20
Pětadevadesátiletý muž s nemocí COVID-19, který v neděli večer zemřel v Nemocnici na Bulovce, se nakazil zřejmě v léčebně dlouhodobě nemocných. Nakaženi jsou dva jeho spolubydlící z pokoje i dva zaměstnanci léčebny. V karanténě je také jedenáct ošetřovatelek z domova přo seniory, kde muž velmi krátce pobýval.

O léčebně dlouhodobě nemocných jako místu mužovy nákazy informovali pražští hygienici. Neřekli, o kterou LDN se jedná. 

„Zdroj nákazy nelze jednoznačně určit, v zařízení však onemocněly i dvě osoby z řad zdravotnického personálu. Ty se však velmi pravděpodobně nakazily v době, kdy ještě zdravotnická zařízení nebyla uzavřena pro návštěvy,“ uvedl mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík. Návštěvy nesmí do domovů pro seniory od 9. března.

Fyzický stav pacienta nebyl podle hygieniků dobrý, v letošním roce byl kvůli těžkému plicnímu onemocnění několikrát hospitalizován. „Předchozí onemocnění plic je velmi přitěžující okolnost. Plíce mají omezenou kapacitu a nedokážou koronaviru dál odolávat, chybí jim rezervy, které má zdravý člověk,“ sdělil mluvčí.

Po propuštění z LDN muž jeden den pobyl v domově pro seniory na pražském Chodově. Do karantény pak muselo 11 zaměstnankyň, které s ním přišly do styku. První týden izolace jim teď bude končit. Ostatní zaměstnanci podle magistrátu používají respirátory.

„Dali jsme jim respirátory FFP2, specificky na oddělení, kde ten pán strávil jeden den,“ řekla radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). „Pracovnice prozřetelně udělaly opatření už v době, než dostaly výsledky testů,“ dodala.

Praha v souvislosti s tímto případem doporučí domovům, aby své klienty po převozu z lékařských zařízení umístily do izolace. „Zkrátka je dobře být obezřetný. Tento případ nám ukázal, že to dává smysl,“ řekla Johnová.

Muž byl do Nemocnice na Bulovce přijat 18. března, umístěn byl na standardním lůžku na infekční klinice. Trpěl řadou zdravotních problémů, jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl kardiostimulátor. Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání organismu, uvedl ošetřující lékař infekční kliniky nemocnice. 

,