Diskuze
„UHO“ v pražských školních jídelnách skončí. Magistrát chce změnu
Děkujeme za pochopení.
M61a63r60e29k 89T82ů50m60a
Za socialistických 30 korun = socialistický oběd
Myslím, že by nebylo od věci zvýšit maximální sazbu na oběd, tahle sazba už platí dost dlouho (nějakých 8 nebo 9 let) a neodpovídá reálným změnám cen surovin na trhu.
Na druhou stranu bych udělal zákon, který by pod hrozbou sankcí podvody typu UHO doslovně zakázal.
O49d23s27t34r67a34n73ě31n60ý 14U90ž90i51v11a12t65e61l
M98i68l52a57n 50L37u52k63e46š
Všeobecně se stravování zlepšilo s odchodem bolševika před 25 lety; já pamatuji přeslazený čaj bromák nebo nevoňavá kolínka s rajskou, ale moje děti se stravovaly již celkem v pohodě. Management jídelny je vždy ten, kdo rozhoduje o kvalitě - ve větším počtu strávníků se dnes dá vařit s racionálními náklady a nevím, proč diskuse vždy sklouzne k UHO, o tom to přece není. Je to o nastavení a vedení jídelny / kuchyně, tedy je to jako vždy o lidech, nikoliv o penězích, protože když jsou šikovní vedoucí pracovníci, pak jde mnohé. Takže i dnes je sice možné vidět nevzhledná a nechutná jídla, ale ta vždy odpovídají tomu, jak nechutný je de facto šéf kuchyně či jídelny... Když si rodiče řeknou a domluví se, problém bývá většinou rychle vyřešen, samotné vedení školy to často až tak nezajímá, ale tlačící rodiče jsou vždy to nejefektivnější řešení... K tomu není potřeba žádná sprostá Krnda či magistrát...
L27e63n39k60a 31N54a96v17r28á25t93i24l55o30v40á
Souhlasím s Vámi. U nás si dokonce děti mohou napsat, co by chtěly k obědu, svačině atd. Vždy hledáme cestu, která vyhoví spotřebnímu koši a požadavkům dětí a rodičů. Většinou to vychází a všichni jsou spokojeni. Polotovary neužíváme - máne to zakotveno i v ŠVP.
L90e22n28k43a 59N60a93v66r89á24t97i13l98o85v73á
Ve školních jídelnách se vaří dle " spotřebního koše" Je přesně vypočítáno.kdy luštěniny, těstoviny, zelenina ryby a tak dále. Z příspěvku na stravu od rodičů si školní jídelna moc nepolepší - cca 29 Kč na žáka/ dítě dle věku. Ovšem schopná provozní(vedoucí) školní jídelny, vedoucí kuchařka , která nelení a získává další zkušenosti a recepty si poradí. Prošla jsem několika školami - nyní ve vedoucí funkci a můžu říci, že je to záležitost kuchyně a jejího vedení. Když se chce, jde všechno jde.
Jen je možné, že to jde u nás (Valašsko),ale v Praze ne a není na to třeba vybírat speciální pracovníky. Máme metodiky a ti to dost to hlídají. Jak je možné, že jinde nejsou?
My vaříme zásadně bez polotovarů a strava je bohatá a pestrá. S UHO jsem se nesetkala ani v naší škole, ani v jiných školách v našem regionu.
K69a31r29e35l 14D95r73d39a
Pestrá strava bez UHO? Jak si dělá legraci odkaz níže, UHO je základem guláše, znojemské, štěpánské, ptáčka, segedínu, cikánské, frankfurtské, burgundské, šumavské, krkonošské... Ve vašem regionu jste se s takovými jídly nikdy nesetkala?
Jinak pěkný příspěvek, plný naděje.
(Posledně jsem dal bagetu za 100 Kč caprese - křupavé italské pečivo, olivový olej, rukola, přidal jsem sušená rajčata. Prostě Itálie. Pak jsem dal poctivou českou bagetu caprese za 32 Kč. Vrstva másla vysoká na palec, česká hutná bageta a čínský salát. Chutnalo to skvěle, asi jako chleba s máslem. Skutečná poctivá kvalita. Tak aby ta kvalita nevypadala ve školních jídelnách takto. V naší jídelně ať uvaří co uvaří, vždy z toho vyjde poctivý "chleba s máslem".)
Ve svycarsku je to uplne stejny,je to mazec do restaurace ns menicko urcite nechodim.vsechno je z prasku
P54e72t94r 30Š26a44f26r81á57n
spíš než kuchaře by spíš měli přesvědčovat vedoucí v kuchyni a v posledku rodiče žáků . neboť zbytné polotovary = kuchařská síla navíc = plat navíc = vyšší cena jídla.
K46a55r66e55l 30D84r69d10a
Jen mě napadá, že jsem o vánocích objevoval ruský salát. Světová kulinářská pochoutka. Češi si ho přetvořili na nepovedený těžký upatlaný "český vánoční bramborový salát". Absolutně netuší jak jeho kvalitu zlepšit a jak má tohle jídlo vlastně vypadat. Své domácí patlaniny vydávají za absolutní rodinné stříbro na které, když někdo sáhne, tak mu urazí obě ruce. Zdejší diskutující se tady seprali jak psi o to, zda patří do takového salátu uzenina nebo nepatří...
A o tom to v Česku je. Hádáme se do krve o to, který jedovatý odpadek je vhodnější k jídlu, jak bezdomáči u popelnice, místo toho, abychom uměli skutečně řešit kvalitu jídla.
(Mám to potvrzeno i ze společných obědů EU. Jestli někdo v Evropě své jídlo absolutně neřeší, bere ho jen jako hmotu pro doplnění energie, nasází ho do sebe a letí raději honem makat jak totální hlupák, jsou to v prvé řadě Češi. Jsme podivný národ, udržujeme si pracovní morálku rakouských a německých otroků a k tomu si udržujeme nenáročný vkus spodiny. Což z nás dělá velmi efektivní pracovní sílu. Nejlepší v Evropě. Ale "tlačená hmota" má pak logicky do kulturního jídla několik světelných let daleko. A na tom končí diskuse o kvalitě jídla.)
D74i88t49a 42H33a28n73o47u79s10k35o93v46á
co ta ilustrační fotka? Jestli někdo nechce to "UHO" na fotce, tak já bych si to dala.
K54a15r72e92l 91D42r58d75a
UHO = česká kuchyně. Snaha o likvidaci české kuchyně je nesmysl, protože závodky fakticky nic jiného dobře vařit neumí. Dětmi a strávníky není UHO nenáviděná, ale ironicky vysmívaná, což je rozdíl. Takže se bavme maximálně o zlepšení "nepříliš zdravé" české kuchyně.
Jak vidím "odborníky", beru čagan do ruky. Co odborník, to jiná představa o zdravé výživě. Zpravidla jde jen o hloupé kecy.
Mám tady vegana s představou skutečně zdravé stravy. Neváhá kupovat potraviny o několik řádů dražší a umí zdůvodnit proč se to vyplatí. Skutečně přimějeme školy vařit zdravé jídlo, děti donutíme aby na takové jídlo přešly a doma nejedly odpadky a čeští rodiče budou rádi platit dětem 150-200 Kč za jeden školní oběd? Jiný výsledek fakticky nemá cenu a je jen lží.
U nás přes jídelnu prošli stravovací odborníci po vstupu do EU. Cukr a sůl jsou zdravotní problém a nesmí se používat. Ostatně, jídelna je státní a stát má ze zákona o veřejných zakázkách povinnost kupovat nejlevnější suroviny. Pokud máte na trhu polský kompot se sladidly a český jen o málo dražší s cukrem, musí státní jídelna koupit ten polský. (Mohla by sice žádat a obhájit vyšší kvalitu, ale první odborník to shodí s odkazem na škodlivost cukru. Takže je jednodušší nic neřešit a servírovat polský laciný odpad.)
V naší certifikované "zdravé jídelně" si jiný ochucený nápoj nedáte, než nápoj s umělými sladidly (nebo hořký čaj). Jídlo je zpravidla zcela neosolené. Na talíři si tak musíte dosolit i knedlíky. Zeleninové přílohy nevycházeli dobře finančně, takže prošly vlnou zdražování a dnes si je nikdo pro přemrštěnou cenu nedává. Jedno hlavní jídlo je zpravidla zeleninový salát. Odborníci na výživu ovšem bojují za vyváženou stravu. Součástí zeleninového salátu musí být proto "maso", zpravidla uzenina...
Nevěřím, že odborníci mohou do školních jídelen přinést zlepšení. Dopadnou jako Pohlreich v dílu o školní jídelně, kdy nebudou mít peníze ani na pitomé italské špagety.
B29o58h87d65a97n 30M76a75r63e75k
Pokud tam používají umělá sladidla, tak to není zdravá jídelna
Když chcete znát názory odborníků, tak si nikdy nedělejte úsudek podle přefiltrovaných mediálních polopravd a jděte radši přímo ke zdroji. Pozor na rádoby odborníky bez vzdělání, kteří propagují módní nesmysly.
F32i75l19i80p 21G30a53l30a81š
No po pravde driv teda byly ve skolni jidelne horsi veci nez UHO, treba spenat co mel barvu jako by prosel travicim traktem minimalne 4 krav.. UHO byla klasika, drtiva vetsina z nas na tom vyrostla a nasledky nulove (resp. navaznost treba na onemocneni srdce, ledvin, jater a jinych organu nebyla prokazana), opet se proste potrebuje nekdo zviditelnit..
A co se tyka telocviku tak je to hodne o telocvikari. Proc obezni deti rady cvicili kazdy den pro ne velmi fyzicky narocny aerobic, proc je bavilo plavat, chodit do telocvicny, kazdy den slapat minimalne 10-15km kdyz byli v laznich pro obezni deti (napr. v Podebradech), ale ve skole je to nebavilo? Vzdy jde jen o pristup..
V centru Prahy boural miliardář Karel Janeček. Svým vozem sjel ze silnice
Miliardář a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Janeček v neděli boural se svým luxusním vozem...
Chutnalo? Určíme dýško. Test pražských restaurací odhalil zakázané praktiky
Premium Zatímco Češi z celé země si zvykli i díky kampani města přijíždět poznávat Prahu, v historickém...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Vinen, vyslechl si hejtman Krkoška u soudu. Krátce poté oznámil rezignaci
S peněžitým trestem 200 tisíc korun odešel dnes od Obvodního soudu pro Prahu 2 hejtman...
Dům musí zbourat i s unikátní plastikou, památkářům z fasády nešla sundat
Společnost Urban Developers and Investors, která pracuje na bytové výstavbě poblíž nádraží na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Sparta zlomila Liberec a je v semifinále, Pardubice se postupu přiblížily
Hokejisté Sparty jsou prvním semifinalistou letošního play off extraligy. Pražané ve čtvrtém zápase...
Provoz železnice v Praze zastavili mladí lidé, kteří házeli kamení na vlaky
Provoz na železnici v Praze mezi hlavním nádražím a Libní se ve středu odpoledne na téměř hodinu...
Policie dopadla zloděje kočárku. Byl jsem opilý a nic si nepamatuji, tvrdí muž
Pražští policisté ve středu 27. března zadrželi cizince, který v polovině ledna ukradl z chodby...
Praha má nové centrum pro oběti domácího násilí, pomůže dětem a dospívajícím
Organizace ACORUS v úterý v centru Prahy slavnostně otevřela nové centrum pro děti, dospívající...
Vzteklý jezevčík pokousal svou majitelku, potrhanou kůži jí sešili v Motole
Záchranáři z Trans Hospital o víkendu vyjížděli do Černošic k seniorce, kterou pokousal její...
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...