ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: kanoe.cz / Jan Homolka

V Troji vznikne areál vodních sportů, Praha koupí pozemek za půl milionu

  • 1
Pražský magistrát koupí pozemek v Troji, který je nutný pro vybudování zamýšleného Parku vodních sportů. Za parcelu město zaplatí 541 tisíc korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili radní. Budoucí areál bude sloužit profesionálním sportovcům i veřejnosti.

Nákup musí ještě schválit zastupitelé. Nejprve vznikne nová slalomová dráha pro vodní sporty a poté město nechá upravit okolí.

Nová dráha pro vodní slalom bude dlouhá zhruba 270 metrů. Široká bude 12 metrů, a to po celé své délce. Převýšení začátku a konce trati bude 3,16 metru. Kapacita areálu bude 1 500 diváků.

Určen bude především pro tréninky sportovců ve vodním slalomu, raftingu nebo pro rodeo na divoké vodě. Pořádáno zde ale bude moci být i mistrovství světa nebo závody světového poháru. Cvičit zde budou také záchranáři.

Zátoka na dolním toku kanálu bude sloužit rekreačnímu vodáctví a rybaření. V budoucnu chce město upravit nynější slalomové dráhy pro rekreační splouvání Vltavy.

Příprava stavby areálu začala již před lety. Například loni byla schválena změna územního plánu, bez které by nemohl být vybudován. Podle dřívějších informací se mají náklady vyšplhat na asi 150 milionů korun. Kdy bude areál hotov, není jasné.

,