S trasováním kontaktů pomůžou zaměstnanci úřadu vlády.

S trasováním kontaktů pomůžou zaměstnanci úřadu vlády. | foto: Úrad vlády ČR

Hygienikům pomohou zaměstnanci vlády, budou trasovat kontakty

  • 5
S trasováním kontaktů nakažených koronavirem v Praze a ve Středočeském kraji bude hygienickým stanicím pomáhat šedesát zaměstnanců úřadu vlády. Strakova akademie to dnes uvedla na Twitteru. Hygienici už dříve uvedli, že v Praze už nezvládají dohledávat kontakty nakažených.

„Šedesátka našich zaměstnanců, kteří budou pracovat z domova, pomůže s trasováním kontaktů nakažených koronavirem v Praze a Středočeském kraji. Kolegové se zapojili zcela dobrovolně, pomáhat budou i ve volném čase,“ uvedl úřad vlády.

K dohledávání kontaktů s nakaženým má hygienikům pomáhat systém Chytrá karanténa, který byl spuštěn na jaře. Podle údajů z mobilních telefonů a bankovních terminálů se vytvářejí vzpomínkové mapy a trasování. 

Hygienici však řešení využívají jen omezeně. Chybí jim v některých případech počítačové vybavení, na kterém je fungování systému závislé. 

Navíc už je případů tolik, že hygienici nestíhají trasování. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová zhruba před dvěma týdny uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených. Do trasování se pak zapojili medici i další hygienické stanice. 

Podle údajů z minulého týdne od vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurilly s telefonickým trasováním kontaktů lidí s covidem-19 pomáhá hygienikům 519 lidí, z toho 72 armádních hygieniků. Dalších 200 lidí bude pro tuto činnost postupně proškoleno, uvedl tehdy.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 49.290 případů onemocnění covid-19, zhruba polovina se už vyléčila, zemřelých je 503. Aktuálně nakažených je 24.032 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných je 503 lidí, z toho 87 ve vážném stavu.

,