Tonda se prokopal z Vypichu do budoucí stanice metra A Petřiny

  • 17
Razící štít tonda, který razí tunel v prodloužené části metra A, se prokousal z Vypichu do budoucí stanice Petřiny. Za tři měsíce tak urazil v podzemí zhruba 500 metrů. Nyní jej dělníci "protáhnou" po kolejích budoucí stanicí a on se zakousne do zeminy a bude pokračovat dál směrem do Dejvic.

Štít Tonda byl přímo na Vypichu smontován letos v dubnu. V podzemí je s ním potom ještě štít se jménem Adéla, který byl smontován o dva měsíce později. Jména oběma obřím strojům vymyslely děti z nemocnice v Motole.

Veliký stroj váží více než 800 tun. Naráz je potom schopen prorazit tunel o průměru 6,1 metru. Rekordní vzdálenost, kterou zatím dokázal vykutat za čtyřiadvacet hodin, je 19,5 metru.

Dělníci propojili Vypich z budoucí stanicí metra A Petřiny. Razící štít Tonda
Razící štít Tonda se probourává do stanice metra Petřiny.
Mezi Vypichem a Petřinami je už pod zemí tunel prodloužené trasy metra A.

Na další trasu se z Petřin směrem na Veleslavín vydá Tonda nejspíš v září. Podle odhadů tam dorazí za další necelé tři měsíce. Tou dobou by již měla být stanice hotova a Tonda do ní tak vjede stejným způsobem, jako na Petřinách.

Celý úsek prodloužené trasy A z Dejvic do Motola má být hotov v roce 2014. Dlouhá bude zhruba šest kilometrů a budou na ní čtyři nové stanice-Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol (stanice si prohlédněte zde). Všechny budou bezbariérové. Město vyjde stavba na necelých 19 miliard korun.

Nová trasa metra A