Parkour je překonávání překážek ve městě i v přírodě za použití vlastního těla....

Parkour je překonávání překážek ve městě i v přírodě za použití vlastního těla. Nové parkourové hřiště otevřeli v areálu říčanského gymnázia. | foto: Nicola Uliarczyková

Skákání do sena už neletí, mládež z Říčan trénuje parkour

  • 0
Studenti stavební fakulty postavili v Říčanech parkourový park. Dřevěné bedny, kovové hrazdy a madla však nejsou pro zvířata. Městský parkour je pro každého, kdo si chce vyzkoušet salta nebo skoky ve veřejném prostoru. Akrobatické kousky v parku trénuje sedmdesát mladých lidí z Říčan a okolí.

Vznik projektu vysvětluje Nicola Uliarczyková, studentka ČVUT: "Do Říčan se v posledních letech přistěhovala spousta rodin s dětmi. Jenže tady nemají skoro žádné sportovní aktivity. Je tu kroužek karate, aikido, ale nic moc pro toho, kdo chce sportovat venku," nastínila vznik projektu Nicola Uliarczyková, studentka ČVUT.

Parkour

Disciplína francouzského původu. Sportovci překonávají překážky ve městě či v přírodě, za použití vlastního těla. Jeho vyznavači většinou trénují základní triky v tělocvičně, později si zkouší skoky nebo salta v přírodě, ve městě nebo na speciálním parkourovém hřišti. Více o aktivitách říčanského parkour týmu zde.

"V roce 2008 začala Iva Mračková trénovat parkour a místní děti to okamžitě chytlo. Baví je ten adrenalin, protože si zkoušejí věci, které na tělocviku ve škole nezažijí. Trénují skoky přes nejrůznější překážky, v přírodě i ve městě," doplnila Nicola.

Díky stavařině v praxi vznikl dřevěný park

Loni na podzim Nicola se spolužákem Honzou řešila, jak si vyzkoušet stavařinu v praxi. A napadlo je vytvořit něco pro říčanskou komunitu mladých lidí.

"Původně jsme si chtěli jen ověřit, jestli zvládneme něco postavit. Na naší škole se vlastně skoro nedostaneme k manuální práci, je to hlavně projektování v počítači, ale praxe žádná. Řekli jsme si, že  pomůžeme dětem, které chodí do parkourového kroužku APDT. Trénují hodiny v tělocvičně, ale nemají žádné bezpečné místo, kde můžou cvičit v přírodě," říká Nicola.

Tým mladých lidí získal na jaře finance z programu Think Big od Nadace Telefónica. Díky této pomoci mohl nakoupit veškerý materiál na stavbu dřevěného parku.

Překážky, stupně, hrazdy, madla měří dohromady šedesát metrů čtverečních.

Největší problém paradoxně nebyl sehnat peníze, ale najít místo, kde by se mohl park postavit. Zkoušeli jsme tři lokality, ale ani jednou to nedopadlo.

Projekt Think Big

Think Big je celoevropský program skupiny Telefónica, který pomáhá na svět nápadům mladých lidí, kteří chtějí něco vytvořit nebo změnit ve svém okolí. Mladým lidé získají pro realizaci projektů nejen potřebou finanční podporu, ale i vzdělání a telekomunikační vybavení.

Logo Think Big, nadace společnosti Telefónica O2

V ČR řídí program Think Big Nadace Telefónica a ročně tak podpoří přes 300 projektů.

"Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli můžeme začít stavět a kde. Nakonec nám vyšla vstříc ředitelka říčanského gymnázia Anna Martínková. Park stojí v areálu školy a je přístupný buď členům APDT kroužku nebo studentům gymnázia," uvedla Nicola.

Děti nemají stodoly se senem, vyřádí se na hřišti

Minulý víkend zahájila Iva Mračková provoz nového parku. Na akci přijelo pět týmů mladých sportovců a vyzkoušeli si nové překážky.

"Moc nás potěšilo, že se dětem hřiště líbilo. Nebýt dotace od Nadace Telefónica tak by se takový projekt nedal zvládnout. Když se to celé propočítá, stavba takového hřiště pro děti stojí čtvrt milionu," vysvětluje Nicola.

Její spolužák Honza dodává: "Nejvíc se bavil můj tatínek. Chvíli se díval na ten trénink a pak mi řekl: Vidíš, já když jsem byl dítě, tak jsem skákal ve stodole na seno, ale teď ty městský děti nemají ani stodolu, ani tu svobodu. Je to fajn, že jste pro ně tohle udělali. Aspoň se vyřádí a nejdou někam do ulic."

zdroj: www.youtube.com