Taxikář podváděl při zkouškách z místopisu, na sobě měl kameru i mikrofon.

Taxikář podváděl při zkouškách z místopisu, na sobě měl kameru i mikrofon. | foto: MP Praha

Muž podváděl u zkoušek z místopisu, na těle měl kameru a sluchátko

  • 65
Zkoušky na taxikáře si chtěl jeden z účastníků ulehčit tím, že si na sebe přilepil kameru s mikrofonem, a měl tak dostávat nápovědu. Muž se přiznal, že za to někomu zaplatil. Podle vedoucího oddělení taxislužby na magistrátu jsou podobné podvody vzácné.

Ve středu ráno byla hlídka městské policie přivolána ke zkouškám z místopisu na pražském magistrátu, které jsou nutné k provozování taxislužby.

Mezi účastníky byl totiž odhalen podvodník s elektronikou na těle.

„Přivolaným strážníkům se třiadvacetiletý muž k pokusu o podvod přiznal a uvedl, že měl na těle kameru, sluchátko, mikrofon a baterie,“ uvedla mluvčí městské policie Jiřina Ernestová.

Muž, který podle úředníků magistrátu nemluvil česky, předal veškerou elektroniku strážníkům s tím, že za pomoc při zkouškách na taxikáře někomu zaplatil deset tisíc korun. Komu částku zaplatil, ale odmítl sdělit.

„Pro důvodné podezření ze spáchání přestupku porušením vyhlášky hlavního města byla celá věc předána příslušnému správnímu orgánu, který je oprávněn rozhodnout,“ dodala Ernestová.

Podvádět lze jen stěží

Na magistrátu dosud řešili maximálně čtyři podobné případy. 

„Tento fenomén se začal objevovat až s uchazeči, kteří nerozumí dobře česky,“ vysvětlil vedoucí oddělení taxislužby na magistrátu Jiří Bureš.

Vše funguje tak, že zkoušený pomocí kamery ukáže někomu otázky, a ten mu do sluchátek sdělí správnou odpověď.

Využití chytrých telefonů, nebo jiných zařízení není podle Bureše účastníkům zkoušek k ničemu, protože každý test je náhodně generován počítačem.