Na Mladoboleslavsku spadl strom na jedoucí auto, jeden člověk zemřel. (5.2.2020) | foto: HZS ScK

Na projíždějící auto spadl strom a zabil řidiče, vůz zavolal pomoc sám

  • 234
Na Mladoboleslavsku ráno spadl strom na projíždějící auto, jeden člověk nehodu nepřežil. Utrpěl vážné zranění hlavy, kterému podlehl. Záchranáře k nehodě okamžitě přivolal automatický systém z automobilu.

Událost byla hlášena před sedmou hodinou v blízkosti obce Sudoměř. 

„Vzrostlý strom spadl na projíždějící osobní auto. Svědkem události byl řidič, který jel v tu chvíli v protisměru a do jízdní dráhy mu vlétly úlomky stromu,“ popsala mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Nováková.

Zničený automobil navíc ihned automaticky zavolal záchranáře prostřednictvím systému eCall. 

K nehodě zamířila posádka rychlé zdravotnické pomoci z Mladé Boleslavi a lékař ve vozidle systému rendez-vous.

„Cestu k nehodě posádkám zkomplikoval necelý kilometr před nehodou další spadlý strom, který blokoval silnici. Záchranáři museli kvůli překážce využít jinou trasu,“ uvedla mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Po vyproštění z vozidla předali hasiči zraněného muže záchranářům, kteří zahájili intenzivní péči. „Bohužel muž utrpěl velmi vážné poranění hlavy, kterému i přes snahu záchranářů na místě podlehl,“ dodala Effenbergerová.

Systém automatického tísňového volání je od roku 2018 povinnou výbavou nově uváděných vozů na trh. 

„Vozidlo je vybavenou jednotkou, která prostřednictvím GSM sítě pošle sadu informací o automobilu a jeho poloze na dispečink linky 112,“ řekl MF DNES mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Záchranáři se mohou s posádkou vozu hlasově spojit. „Pokud ale nekomunikuje, jako tomu bylo v tomto případě, je to považováno za nejvážnější nehodu a ihned na místo vyjíždí všechny složky záchranného systému,“ uvedl Gabriel.

Dopravu v Česku v těchto dnech sužuje silný vítr, na mnoha místech vyvracel stromy a lámal větve.

Středočeští hasiči od pondělí vyjeli celkem k osmnácti případům spojených se silným větrem, byli to převážně popadané stromy. Další vážné nehody způsobené větrem policie zatím neřešila, řekla mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Nováková.

, ,