Obětí střelce z úřadu práce mohlo být více, mstít se chtěl kolegům i rodině

  • 197
Včera zadržený muž, který zastřelil úřednici na úřadu práce v centru Prahy, se kriminalistům k činu doznal. Při výslechu prozradil, že se podobně chtěl pomstít mnoha dalším lidem, se kterými měl spory. Policie ho chce stíhat z několika trestných činů včetně vraždy.

„Standardní kroky trestního řízení budou probíhat v následujících hodinách a dnech, kdy předpokládáme zahájení trestního stíhání pro několik trestných činů, mezi které patří i vražda, za což mu hrozí až výjimečný trest,“ řekl mluvčí policie Jan Daněk.

Hlavním motivem střelby na úřednici, která po několika hodinách v úterý zranění podlehla, bylo zamítnutí jeho žádosti o podporu v nezaměstnanosti, o kterou si požádal v roce 2016. V dopise muž úřednici urážel, a podle policie se tehdy dopustil  přestupku. Od té doby ji ale nekontaktoval.

Z výslechu vyplývá, že podobně se chtěl pomstít několika dalším lidem, včetně rodiny a kolegů z bývalého zaměstnání. 

„Jednalo se jak o rodinné příslušníky, úředníky různých institucích, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnavatele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku a tento okruh osob byl veliký,“ informoval Daněk.

Policisté podali podnět na mužovo vzetí do vazby a požádali o vypracování znaleckého posudku ohledně jeho psychického stavu.

Po 66letém muži pátraly v úterý stovky policistů v ulicích Prahy poté, co dopoledne  kriminalisté dostali hlášení o střelbě na úřadu práce v Bělehradské ulici.

Na pomoc při pátrání po střelci přivolali vrtulník a pražský magistrát poskytl záběry z kamer. Jak se ukázalo z jedné z nich, muž si na útěku stihl nakoupit oblečení, do kterého se převlékl. Okolo třetí hodiny odpoledne ho kriminalisté zadrželi v Palackého ulici. U sebe měl nelegálně drženou zbraň.

Šéf pražské policie Tomáš Lerch potvrdil, že se jedná o stejného muže, po kterém pátrali i policisté ze středních Čech kvůli tomu, že minulý týden poleptal ženu kyselinou před areálem Aero Vodochody. Věřil totiž, že zařídila jeho vyhazov.

V sobotu policie vstoupila do jeho bytu v Libni, kde se ukrýval nástražný výbušný systém. Po jeho aktivaci byl jeden z policistů zraněn.

Tento případ kriminalisté původně řešili jako nedovolené ozbrojování, ale po výslechu zadrženého a podle výsledků balistiky ho překvalifikovali na na trestný čin vražda ve stádiu pokusu.

V úterý v noci se uskutečnil ještě jeden policejní zásah, a to na Vyšehradě, kde bylo nalezeno auto zadrženého muže. Z důvodu, že měl zadržený ve svém bytě instalovanou výbušninu, policie preventivně uzavřela celou ulici a na místo zavolala pyrotechnika. 

Ten sice žádnou výbušninu nenašel, ale v autě byla po domácku vyrobená brokovnice. „S největší pravděpodobností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit nebo vyvrátit balistik,“ uvedl Daněk.

Při včerejší pátrací akci policisté našli výbušniny bytě v pražských Holešovicích, informaci potvrdil starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Zatím ale není jasné, zda zadrženému muži patřily.