VIDEO: Plameny pohltily výrobnu filmových kulis v bývalém statku

  • 0
V pondělí vzplanula výrobna filmových kulis a sklad stavební firmy v Ouběnici na Příbramsku. Hasiči požár likvidovali od čtyř hodin odpoledne až do rána. Na místě se nikdo nezranil.

„Hořela část statku o rozměrech 50 na 30 metrů se sýpkou a stodolami. Ty byly využívány jako výrobna filmařských kulis a sklad stavební firmy,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Svoboda.

Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, hasiči z Dobříše a Příbrami byli na místě za deset minut, postupně dorazilo ještě devět jednotek dobrovolných hasičů z blízkých obcí, dvě z nich fungovaly jako záložní.

Hasiče ohrožovaly během akce nebezpečné tlakové lahve, svářecí souprava, různé stavební stroje a velké množství olejů, barev a polystyrénu.

Během hašení se dostala do kanalizace i potoka voda kontaminovaná výrobky z ropy. Na místo tak dorazil i pracovník odboru životního prostředí, aby situaci s hasiči řešil.

Za dvě hodiny se podařilo dostat plameny pod kontrolu. Hasilo se i z výškové techniky. Kolem desáté večer již většina hasičů odjela, jednotky dobrovolných hasičů držely nad místem dozor až do rána.

„V současné chvíli zjišťují přesnou příčinu požáru experti Technického ústavu požární ochrany, ale vzhledem k tomu, jak je objekt veliký, je takové šetření otázkou dvou až tří měsíců,“ řekl mluvčí hasičů. Místo pomůže prohledat i policejní kynolog se psem, který je cvičený na hledání urychlovačů hoření.

Po dohodě s majitelem byla škoda vyčíslena na třináct milionů, zachránit se podařilo majetek za pět milionů.