Obyvatelé okresu Praha-východ to teď budou mít na pohotovost podstatně dál. Ilustrační foto

Obyvatelé okresu Praha-východ to teď budou mít na pohotovost podstatně dál. Ilustrační foto | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Středočeská záchranka zruší pohotovost v Říčanech u Prahy

  • 1
Lidé ze středočeského okresu Praha-východ přijdou o svoji pohotovost. K 1. prosinci zruší totiž kraj lékařskou službu první pomoci v Říčanech u Prahy. Důvodem je šetření. Lékaři tak už nebudou muset sloužit neoblíbené noční služby, lidem bude ale pohotovost chybět.

Středočeská záchranná služba řešila na pohotovosti v Říčanech problémy se zajištěním lékařů a také nedostatek peněz.
"Praktičtí lékaři tu nechtěli sloužit a my nemáme oporu v zákoně, abychom na ně měli páky," uvedl Martin Houdek, ředitel Středočeské záchranné služby, která říčanskou pohotovost provozuje.

Praha-východ se tak stane prvním okresem středních Čech, kde nebude fungovat žádná pohotovost. Středočeská záchranka provozuje z původních třinácti pohotovostí už jen osm, dalších pět převedla nebo převádí pod krajské nemocnice. Ty, které si ponechá, rušit nechce. Jde o pohotovosti v Řevnicích, Rakovníku, Nymburce, Mělníku a Berouně.

Záchranáři tvrdí, že říčanská lékařská služba první pomoci nikomu příliš chybět nebude. Podle ředitele záchranky je její průměrná návštěvnost 2,5 člověka za den, což je téměř nejméně v kraji.

Lékaři nemají povinnost na pohotovosti sloužit

Obyvatelé Říčan mají ale jiný názor. "Já jsem mladý a zdravý, takže jsem na pohotovosti nebyl, ale bude mi chybět, až ji zruší. Už třeba jenom kvůli mým rodičům. Kdyby jim něco bylo, budeme se potřebovat včas dostat k lékaři. Vzal bych to raději po dálnici do Benešova než do Thomayerovy nemocnice v Praze," řekl říčanský fotograf Rudolf Flachs.

Pohotovost v Říčanech nyní zajišťují lékaři záchranné služby mezi jednotlivými výjezdy. Není tomu tak ale vždy. Například v noci ze středy na čtvrtek držel službu na pohotovosti jeden ze středočeských primářů.

Mezi lékaři se mluví o tom, že skutečným důvodem zrušení říčanské pohotovosti je snaha kraje ušetřit peníze. Do krajského zdravotnictví přichází od státu čím dál méně peněz. Houdek potvrdil, že i finance hrají v rozhodnutí zrušit říčanskou pohotovost značnou roli. "Bezpochyby to souvisí s vládními škrty," připustil.

Problém se však podle něj musí řešit systematicky. Pomohlo by, kdyby poslanci přijali novelu zákona, ve které by praktickým lékařům uložili povinnost střídat se na službách na pohotovosti. Takovou povinnost mají v současné době pouze stomatologové.