Budova Středočeského krajského úřadu

Budova Středočeského krajského úřadu | foto: Středočeský kraj

ANO dopisem vypovědělo koalici se STAN, ODS a Nezávislými Středočechy

  • 16
Středočeská koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, která vznikla po loňských krajských volbách, končí. Hnutí ANO informovalo koaliční partnery, že všem vypovídá koaliční smlouvu. Nabídku o novém složení dostali od hnutí ANO sociální demokraté, podle zastupitele Miloše Petery ji přijmou.

Hnutí ANO v pozdním odpoledni poslalo svým politickým partnerům dopis a email, v němž jim koaliční smlouvu vypovídá. „Dostali jsme to asi před hodinou,“ potvrdil MF Dnes radní pro kulturu Daniel Marek (Nezávislí Středočeši) kolem 18. hodiny. 

„Už jsme jednali o možné spolupráci v nové krajské vládě. Je to čerstvé, ale už se rozjíždějí nějaké rozhovory, jedná se napříč stranami. V kontaktu jsme byli i s ANO, dokonce se dá mluvit o jisté nabídce,“ dodal Daniel Marek.

Sociální demokraté jsou připraveni nabídku ANO přijmout. „V případě, že se to již v úterý dostane na program zastupitelstva, ČSSD na to bude adekvátně reagovat, jsme připraveni nabídku přijmout,“ uvedl uvedl zastupitel ČSSD Miloš Petera.

Hnutí STAN takový postup již dopředu označilo za jasné porušení koaliční smlouvy. „My máme o nové koalici informace jen z médií, za nás jsme ve fázi dohadovacího řízení,“ řekl za STAN radní Věslav Michalík ještě předtím, než se oficiálně potvrdilo, že sociální demokraté nabídku dostali.

Jeho kolega Vít Rakušan poté dodal, že tak rychlá změna může věstit i to, jak bude vypadat spolupráce ANO a ČSSD na celorepublikové úrovni po volbách. „Ukazuje to, kolik tak asi existuje variant,“ uvedl.

Lídr středočeské kandidátky ČSSD Jan Hamáček v neděli MF DNES řekl, že pokud by ČSSD měla uvažovat o vstupu do krajské koalice, jsou pro stranu klíčové některé programové body. „Naší vlajkovou lodí bylo žákovské jízdné a boj proti privatizaci nemocnic a obecně veřejných služeb. To by pro nás byly dvě podmínky,“ řekl Hamáček. „Rozkol v koalici jsem očekával od začátku, protože ty strany nejsou programově kompatibilní, zdá se, že nyní to vygradovalo,“ uvedl Hamáček.

Dosud se ANO tvářilo, že vede dohadovací řízení o stávající koalici s hnutím STAN, ODS a Nezávislými Středočechy. V tomto řízení hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová požadovala odchod dvou členů rady za hnutí STAN Věslava Michalika a Martina Macháčka, které kritizuje, že svoji oblast nevedou dobře. STAN kritiku jednoznačně odmítá a také odmítl tyto požadavky splnit.

Rozkol v koalici trval již delší dobu. ANO například kritizuje STAN za nízkou aktivitu v oblasti investic či za problémy s kotlíkovými dotacemi. Spor vygradoval po článku, který zveřejnila MF DNES, v němž šéf finančního výboru zastupitelstva (ODS) kritizoval způsob výběru firmy, jež má provést audit v Krajské správě a údržbě silnic. ANO poté začalo své koaliční partnery veřejně kritizovat. Postup ANO nechtěl Petera komentovat. „To mi nepřísluší, obraťte se na ANO,“ uvedl.

V úterý se na plánovaném jednání sejdou zastupitelé, teoreticky by už mohli o změnách v radě hlasovat. Ještě předtím se k situaci vyjádří hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na tiskové konferenci.

, , ,