Kolín ovládl Rakušan, Boleslav Nwelati. ČSSD ve středních Čechách ztrácí

  0:02
Sčítání výsledků komunálních voleb ve Středočeském kraji trvalo až do pozdních hodin. V některých okresních městech obhájily místa stejné strany, jinde se do čela dostaly nové. Téměř v každém městě se však propadla ČSSD, která v minulých volbách atakovala nejvyšší příčky.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

* Kolín

Komunální volby v Kolíně vyhrála bezkonkurenčně strana Změna pro Kolín se starostou a poslancem Vítem Rakušanem. Minulé volby dosáhla jeho strana zisku 64 procenta, letos taktéž daleko předběhla ostatní strany, tentokrát s téměř 63 procenty a 21 mandáty.

Výsledky voleb najdete i zde

Hnutí Změna pro Kolín sdružuje nezávislé kandidáty a členy STAN. „My jsme samozřejmě spokojeni, protože jsme v podstatě obhájili zisk z minulých voleb, který už tehdy byl v České republice v městech nad 20 tisíc obyvatel zcela rekordní. My jsme upřímně řečeno čekali, že zvítězíme, ale ne až s takovým náskokem,“ řekl Vít Rakušan.

Druhé skončilo hnutí ANO s 11,09 procenty a třemi mandáty, ale s výraznou ztrátou na Změnu pro Kolín kolem padesáti procent. Téměř poloviční ztrátu oproti hnutí ANO měli Kolíňáci s 5,76 procenty a jedním mandátem následování Volbou pro Kolín taktéž s jedním mandátem a 5,5 procenty. KSČM obsadilo pátou příčku a získalo poslední místo v zastupitelstvu. Pod pět procent měla ODS, Piráti a ČSSD s TOP 09.

* Beroun

Nezávislí Berouňáci opět vyhráli komunální volby v Berouně s 24 procenty a pěti mandáty, v těsném závěsu za nimi pak uspěla strana Beroun sobě s 20 procenty a čtyřmi mandáty. Hnutí ANO skončilo na třetím místě a získalo čtyři mandáty, následuje ODS, Lepším Berounem a ČSSD. Komunisté se umístili na posledním sedmém místě. Všechny strany získaly mandát.

Výsledky voleb i zde

K urnám přišlo 36,92 procenta oprávněných voličů, což je více než při obecních volbách v roce 2014. Tehdy byla voličská účast 34,89 procenta.

V okrese Beroun podruhé kandidoval i jedenašedesátiletý herec Tomáš Hanák do zastupitelstva v Nižboru, kde působí v barvách SNK – Nižbor, Stradonice, Žloukovice. Nakonec se mu do zastupitelstva dostat podařilo.

* Kladno

Volba pro Kladno volby vyhrála s 34 procenty. ODS se umístila druhá s 20 procenty a třetí příčku obsadili Kladeňáci. Hnutí ANO se získalo čtvrté místo, hned poté následuje KSČM a SPD. ČSSD se stejně jako v ostatních okresech propadla o několik příček dolů a nezískala žádný mandát.

Výsledky voleb přehledně zde

V roce 2014 rovněž vyhrála Volba pro Kladno, dostala 23,67 procenta hlasů a deset mandátů v třiatřicetičlenném zastupitelstvu. Druhá skončila ODS s 18,49 procenta a třetí ČSSD volilo 17,39 procenta lidí. Shodně měly sedm zastupitelů. ANO mělo 13,39 procenta hlasů a pět mandátů, KSČM s 11,03 procenta hlasů čtyři křesla. K urnám přišlo 31,20 procenta oprávněných voličů. Vládla koalice Volby pro Kladno, ANO a KSČM. Primátorem byl lídr Volby pro Kladno Milan Volf.

V okrese Kladno kandidoval i rockový zpěvák a hudební skladatel Michal Prokop, člen zastupitelstva ve Velké Dobré na Kladensku. Ten letos svůj post obhájil a v zastupitelstvu zůstane za jedinou stranu v obci Občané pro Velkou Dobrou zůstane.

* Mladá Boleslav

V Mladé Boleslavi v komunálních volbách v roce 2014 vyhrála ODS, kterou následovalo hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 a KSČM. Letos se opět ukázalo, že občanští demokraté mají ve městě podporu a opět se umístili na prvním místě i se současným starostou Raduanem Nwelatim a ziskem 28,76 procent.

Výsledky voleb přehledně zde

Ten kandiduje zároveň i do senátu a podle dosavadních výsledků má šanci se do něj dostat. Pro MF DNES již dříve řekl, že pokud se dostane do Senátu a bude opětovně zvolen starostou, bude zastávat obě funkce.

Druhé místo opět obsadilo hnutí ANO, tentokrát se stranou Volba pro Mladou Boleslav a společně získali 26,42 procenta. Třetí příčku obsadili STAN se zhruba polovinovou ztrátou na ANO.  V závěsu za Starosty se umístila ČSSD s téměř osmi procenty a poté KSČM. Poslední stranou, která získala mandát je Koalice křesťanské a demokratické unie. Na posledním místě se umístili kandidáti z TOP 09, předposlední příčku potom SPD Tomia Okamury.

* Příbram

Drtivé vítězství a důvěru občanů v Příbrami obdrželo hnutí ANO s 38,87 procenty a obhájilo pozici z minulých voleb. O více než 20 procent menším ziskem je v závěsu TOP 09, která si oproti minulým volbám o jednu příčku polepšila. 

Výsledky voleb přehledně zde

Třetí pak skončila KSČM s téměř 7 procenty. Občanští demokraté obsadili čtvrtou příčku, následuje Šance pro Příbram. Piráti a Příbramáci pro Příbram se jako poslední dostali do zastupitelstva.

ČSSD, která se o několik příček propadla oproti minulým volbám, se žádný mandát získat nepodařilo.

* Kutná Hora

V Kutné Hoře těsně před sečtením všech hlasů vedla strana bývalého starosty města Martina Starého Město PRO lidi, která získala téměř 18 procent hlasů.

Konečné výsledky zde

Následuje hnutí ANO s více než 15 procenty a ODS se ziskem přes 13 procent. STAN a Šance pro Kutnou Horu, která byla minulé volby první, skončili zatím na čtvrtém místě. Na pátém místě je pak Alternativa pro Vás.

Piráti mají necelých 7 procent hlasů, přes 6 procent získala Kutnohorská změna a podobného výsledku dosáhla i místní KDU - ČSL. KSČM získala 6,04 procenta. ČSSD se jako na mnoha místech propadla a nedosáhla 4 procent.

* Mělník

Strana Mé město opětovně obhájilo prvenství v komunálních volbách a získalo téměř 20 procent. Zato dříve druhou TOP 09 nahradila ODS s 17,54 procenty. Na třetím místě skončilo hnutí ANO se ziskem 16,20 procenty následované Máme rádi Mělník s téměř 14 procenty a poté Mělníčané s 9,19 procent. 

Výsledky voleb v Mělníku zde

Do zastupitelstva se dostali i Nezávislí kandidáti a KSČM, Spojené síly pro Mělník, ale i ČSSD. 

Procentuální zisk Mělnickým patriotů naopak na zisk mandátu nestačil a jako jediní se do zastupitelstva nedostali.

Město dosud vedla koalice zastupitelů zvolená za Mé město, TOP 09 a Mělničané. Jednání o budoucí spolupráci už v Mělníku začala. Pokud se zástupci stran dohodnou, měla by Mělník vést koalice uskupení Mé město, Mělničané a uskupení Máme rádi Mělník, jeho členy jsou i zastupitelé, kteří v minulých volbách kandidovali za TOP 09.

* Rakovník

Volební účast málo nad 40 procenty a malý rozdíl v procentuálním zisku všech stran zaznamenali v Rakovníku. První místo obsadila Občanská demokratická strana se ziskem 17,10 procent a čtyřmi zastupiteli následovaná stranou Město pro vás s téměř 14 procenty a třemi zastupiteli. V těsném závěsu pak skončilo Společně pro Rakovník a čtvrtá příčka patří hnutí ANO, které získalo 12,31 procento.

Výsledky voleb zde

Přes deset procent získali i Komunisté a sociální demokraté. Pod deset procent naopak získala Strana svobodných občanů, Změna pro Rakovník a SMĚR Rakovník - Nestraníci.

Komunální volby v Rakovníku před čtyřmi roky vyhrála ČSSD, hlas jí odevzdalo 21,92 procenta voličů a získala pět mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě skončilo uskupení Město pro vás se ziskem čtyř mandátů.

* Benešov

V Benešově probíhá stále sčítání hlasů. Podle prozatimních výsledků to vypadá, že Volba pro Benešov získala výrazný počet procet, konkrétně přes 36 procent a volby vyhrála. Hned poté následuje hnutí ANO s necelými 12 procenty a ODS s téměř, 11,5 procenty.

Výsledky voleb zde

STAN Spolu PRO Benešovs s podporou KDU-ČSL získali téměř 8 procent hlasů, ČSSD přes 6 procent, KSČM téměř 6 procent a Nový Impuls pro Benešov téměř 4,5 procenta.

Na předposledním místě prozatím je SPD s téměř 4 procenty a TOP 09 s nedosaženými 3 procenty.

* Nymburk

Název města v pojmenování stran v Nymburku podle všeho bodoval. První se totiž umístila strana Nymburk s klidem se 7 mandáty a 26 procenty, druzí Nymburští demokraté se čtyřmi mandáty a 14,38 procenty. Třetí je Změna pro Nymburk se třemi mandáty a 13 procenty.

Výsledky v Nymburku zde

Po těchto nymburských stranách následovaly tradiční strany v pořadí hnutí ANO (9,58 %), ODS (8%), ČSSD (6,64 %) a Zdravý Nymburk (5,11 %). Malý zisk naopak měli Komunisté, Piráti nebo SPD, kteří se do zastupitelstva nedostali.

Seznam stran opět uzavírají strany s Nymburkem v názvu, tedy Pro Nymburk s podporou TOP 09 a Krásný Nymburk. Po jedno procento pak získala Národní demokracie.

* Prstenec okolo Prahy

V obcích okolo Prahy si prvenství mezi sebe rozdělili Starostové a nezávislí na Praze - západ a ODS na Praze - východ.

Autoři: ,

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...