Krajská lídryně hnutí STAN a nová hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Krajská lídryně hnutí STAN a nová hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. | foto: Pavel Svačina, MF DNES

Středočeská vláda podepsala koaliční smlouvu, její úřad má být vstřícnější

  • 9
Čtyřkoalice, která příští čtyři roky povede Středočeský kraj, uzavřela koaliční smlouvu. Nové vedení kraje se chce zaměřit na vzdělání, inovace a celkovou “vstřícnost“ úřadu k obyvatelům a obcím.

Za Starosty a nezávislé (STAN) stvrdila dokument svým podpisem pravděpodobná budoucí hejtmanka Petra Pecková, přidali se za ODS Martin Kupka, za Piráty Jiří Snížek a rovněž Jan Jakob (TOP 09) jakožto volební lídr Spojenců pro Středočeský kraj. 

Kvůli epidemii onemocnění covid-19 k podpisu došlo pod širým nebem v Diezenhoferových sadech nedaleko sídla krajského úřadu.

Koaliční partneři se zavázali klást důraz především na vzdělání, digitalizaci, inovace, transparentnost a investice. Chtějí rovněž usilovat o všestranný rozvoj celého území vstřícnost úřadu k obyvatelům, obcím, podnikatelskému i neziskovému sektoru. 

„Střední Čechy mají podle sdílené vize potenciál stát se jedním z nejbohatších regionů Evropy, sídlem technologických firem, regionem vytvářejícím produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou a vůbec místem, kde se lidem dobře žije,“ shodli se už na přípravných schůzkách zástupci velké čtyřky.

Jednotlivá politická uskupení si vzala po volbách čas, aby projednala jednotlivé části programového prohlášení se svými stranickými buňkami. 

„Podařilo se najít shodu o programu ve všech oblastech správy kraje pro další čtyři roky. Jednání byla normální a vstřícná a měla v krátkém čase jasný výstup. To je dobrý signál,“ uvedl k následnému jednání Martin Kupka.

Takzvaná velká čtyřka se naplno ujme řízení regionu po ustavujícím zastupitelstvu. Nově zvolení zástupci by měli premiérově zasednout do svých lavic v pondělí 16. listopadu.