Na autě nyní mechanici v dílně dodělávají poslední detaily. | foto: Městská policie Praha

Strážníci v Praze budou mít speciální auto pro svoz opilců na záchytku

  • 21
Pražská městská policie si pořídila nové auto pro odvoz opilců na záchytku. S vozem vyrobeným přesně na míru by měli strážníci vyrazit do ulic Prahy v nejbližších dnech. Auto vyšlo i s vybavením na 1,5 milionu. Jen za první čtvrtletí přepravili strážníci na záchytnou stanici 841 lidí.

Strážníci dosud opilce vozili dvěma dodávkami, které byly pouze v zadním prostoru upraveny tak, aby se dala sedadla omýt a aby strážníci mohli agresivního opilce "přikurtovat". Auta jezdí Prahou od roku 2006.

"Nyní jsme koupili podvozek a specializovaná firma na něj následně postavila zbytek. Je to stejná firma, která dělá nástavby pro sanitky," uvedl Ludvík Klema, který je pověřen řízením městské policie.

Oproti původním vozům, tím novým strážníci odvezou hned tři opilé lidi najednou. V zadní části jsou totiž dvě místa k sezení a jedno lůžko. Na všech jsou také pásy, kterými mohou opilce připásat. Nově bude například také kabina vozu spojena s prostorem pro převoz posuvnými okny. "Bylo třeba vylepšit a upravit spousty věcí, opilci například vykopávali okénka, to u nového vozu nepůjde," dodal Klema.

V prostoru, ve kterém budou opilci, zbylo také jedno místo pro policistu nebo strážníka, který je tady bude hlídat. Celá nástavba je rovněž obložena omyvatelnými materiály kvůli lepší desinfekce vozidla.

Za odvoz, na rozdíl od pobytu na záchytce, opilci neplatí. "Bereme to jako službu veřejnosti. Praha by měla právo vybírat poplatek, na druhou stranu ale většinu převážených tvoří lidé z okraje společnosti, kteří by jej stejně nezaplatili a neexistuje způsob, jak z nich peníze dostat," uvedl Klema.

Speciální vozidla pro odvoz opilých lidí fungují 24 hodin denně. Posádku tvoří dva strážníci a jeden policista. Loni strážníci tímto vozidlem přepravili na záchytnou stanici 2 803 opilců, z toho 82 procent bylo mužů. Za zhruba pět let existence této speciální služby jich bylo 17 339. 


Témata: peníze, policista, Praha