Praha zvažuje odvolání proti demolici smíchovské vily, pobízí ji i radnice

  7:17aktualizováno  13:59
Na konci května stavební úřad Prahy 5 povolil na žádost majitelů zbourat sto let starou vilu stavitele Viktora A. Beneše v ulici Nad Výšinkou. S demolicí nesouhlasí odborníci, památkáři ani část veřejnosti. Magistrát uvažuje o podání odvolání proti rozhodnutí úřadu.
Vila Viktora A. Beneše v ulici Nad Výšinkou čeká demolice. (15.7.2021)

Vila Viktora A. Beneše v ulici Nad Výšinkou čeká demolice. (15.7.2021) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Její demolice bude ztrátou nejen hodnotné historické architektury, ale i negativním zásahem do původního urbanistického celku, vzniklého na začátku 20. století,“ píše se ve stanovisku Národního památkového ústavu (NPÚ). 

Ten ale nemá žádný nástroj, jak demolici zabránit. Vila se sice nachází v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace, ale není kulturní památkou. Proto NPÚ pouze doporučoval záměr přehodnotit a objekt rekonstruovat do původní podoby.

„Můžeme pouze litovat, že majitelé naše doporučení nezohlednili a na demolici trvají,“ dodává památkář Petr Namyslov z NPÚ.

Architektonickou hodnotu vile přikládá i historik architektury Zdeněk Lukeš.

„Vila je docela zajímavou ukázkou architektury, kterou v Praze nemáme,“ říká historik. Podle něj se Beneš při stavbě svého sídla pravděpodobně inspiroval v Anglii. „Je to velice osobitá ukázka romantické architektury, proto si myslím, že je škoda to zbourat,“ dodává Lukeš.

Současnými majiteli stavby, kteří o demolici požádali, jsou společnost SLAM-EXPO, jejíž jediným jednatelem je Josef Slamenec a Valeria Haščáková. Ta je zároveň manželkou spoluzakladatele skupiny Penta Jaroslava Haščáka, který na ni v současné době podle informací Hospodářských novin převádí svůj podíl v Penta Investments Group Limited. Vila byla ještě minulý rok v únoru na prodej, dnes už se na stránkách realitní kanceláře Lexxus Norton píše, že není k dispozici. 

Na otázky ohledně demolice a následného využití pozemku Haščáková redaktorce MF DNES do uzávěrky neodpověděla, neozval se ani jednatel společnosti SLAM-EXPO Josef Slamenec.

15. července 2021

Haščáková již dříve pro Deník N uvedla, že budovu prodává a již podepsala kupní smlouvu. O odstranění stavby požádala, protože nový majitel chce na místě postavit nový rodinný dům. Jméno kupce nemovitosti, ke které patří pozemek o velikosti 4 783 metrů čtverečních, tehdy odmítla prozradit.

Radnice Prahy 5 se od rozhodnutí stavebního úřadu distancuje s tím, že se jedná o záležitost státu. 

„Městská část Praha 5 v tomto případě nemohla jakkoli zasáhnout, neboť je věcně nepříslušná. Rozhodnutí bylo vydáno orgánem státní správy,“ říká mluvčí Prahy 5 Denis Kubajura. Povolení demolice stavební úřad Prahy 5 odůvodňuje tím, že nejsou ohrožené zájmy, které chrání stavební zákon, a dotčené orgány ani účastníci nepodali žádné námitky či stanoviska.

Ve středu 21. července o probému jednala i rada Městské části Praha 5.

„Shodli jsme se na tom, že musíme využít všech dostupných možností, které jako samospráva máme. Vyzveme proto hlavní město, aby se jakožto účastník řízení v dané věci odvolalo,“ sdělil v tiskové zprávě místostarosta a radní pro obnovu památek Lukáš Herold.

Dále chce radnice podniknout ještě dva kroky. Požádat ministerstvo kultury, aby prohlásilo vilu kulturní památkou, a takéž žádat o rozšíření městských památkových zón tak, aby platily i v rezidenčních vilových čtvrtích na území páté městské části.

Kulturní památka i odvolání

Rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 5 ani postup majitelů se nelíbí místním občanům ani zastupitelům za sdružení Praha sobě. To plánuje svolat mimořádnou schůzi Rady hlavního města, aby se Praha proti rozhodnutí o odstranění stavby mohla odvolat. 

Demoliční boje v Praze

  • V roce 2014 firma návrhářky Blanky Matragi zbourala bez povolení vilu v památkové zóně v Praze 6. Podle stavební firmy na objekt při rekonstrukci spadl strom, památkáři však s tvrzením společnosti nesouhlasili. Matragi za demolici dostala pokutu od magistrátu, kterou posléze zrušilo ministerstvo kultury s tím, že vinna není návrhářka, ale stavební firma. 
  • Proti demolici se stavěli i občané v případě Transgasu. Tu se pokoušel ochránit Klub Za starou Prahu. Zachování objektu tehdy nedoporučil NPÚ, podle nějž budova městskou památkovou zónu poškozovala. Odstranění stavby developer HB Reavis dokončil v roce 2020.

„Materiál se zpracovává, musí se sejít rada. Magistrát se může odvolat jako účastník řízení,“ říká zastupitel a předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči Petr Zeman (Praha sobě).

Pokud radní budou hlasovat pro odvolání, bude podle něj demolice na nějakou dobu odložena. Situaci s odstraněním stavby by také mohla zkomplikovat žádost o zapsání objektu jako kulturní nemovité památky, kterou se rozhodly podat některé místní spolky. Pokud totiž ministerstvo kultury zahájí proces o prohlášení stavby kulturní památkou, bude za ni dům do konečného rozhodnutí úřadu považovaný.

„Zatím jsme se dohodli, že žádost iniciuje spolek Občané Hřebenek a Klamovky a potom spolek Za Pět, další spolky se připojí,“ říká zastupitel a jeden z iniciátorů žádosti Pavel Světlík (Praha sobě).

Vilu o rozloze 2 446 metrů čtverečních si Viktor A. Beneš nechal postavit v roce 1912 jako své rodinné sídlo. V roce 1984 objekt využíval Československý rozhlas jako vzdělávací a ubytovací středisko, později tam sídlila agentura Leo Burnett Advertising. Dům byl mnoho let prázdný, podle památkářů ale jeho stav není tak špatný, aby bylo nutné ho zdemolovat.

V roce 2019 současní majitelé požádali o změnu územního plánu, aby mohli vilu využít k bydlení. Podnět ke změně zastupitelstvo Prahy 5 schválilo a nyní vlastníci čekají na prověření žádosti odbory magistrátu. Letos majitelé požádali o demolici objektu.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...