Slavnostní zahájení stavby pražské tramvajové tratě z Holyně do Slivence (2....

Slavnostní zahájení stavby pražské tramvajové tratě z Holyně do Slivence (2. února 2023) | foto: DPP – Daniel Šabík

Stavba tramvajové trati do Slivence začala, hotová by měla být v říjnu

  • 3
Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil stavbu prodloužení tramvajové trati z Holyně do Slivence. Hotová by měla být v říjnu. Asi půl kilometru dlouhý úsek naváže na trať ze zastávky Sídliště Barrandov do Holyně, tu podnik zprovoznil loni v dubnu.

„Význam trati je zejména v obsluze rozvíjející se nové čtvrti,“ uvedl technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Stavbu provede na základě tendru firma Strabag Rail za 233,1 milionu korun bez DPH. Šurovský dodal, že podnik bude žádat o peníze z evropských fondů. „Ten příspěvek by mohl být až 190 milionů korun,“ řekl.

V únoru se omezí provoz na Evropské, v každém směru bude průjezdný jeden pruh

Do Holyně nyní jezdí tramvajová linka číslo pět, po dokončení trati by podle Šurovského měla do Slivence jezdit i linka číslo čtyři, kterou podnik nasazuje ve špičkách pracovních dní. Dodal, že dokončená trať bude z hlediska řízení MHD významná v tom, že na rozdíl od současného stavu nebude končit úvratí, ale smyčkou.

Podnik tak bude moci využít obousměrné tramvaje jinde, konkrétně na nyní dokončované trati z Modřan do Libuše, která bude po nějakou dobu končit úvratí.

Dopravní plány pro Prahu

Město také ve smyčce ve Slivenci plánuje příští nebo přespříští rok vybudovat P+R parkoviště pro až 160 aut a u zastávky Holyně podle dosluhujícího náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) v nejbližší době nainstaluje úschovnu kol.

Kromě trati do Slivence letos podnik plánuje dokončit trati z Modřan do Libuše a z Divoké Šárky na Dědinu. Pokračuje také stavba Dvoreckého mostu mezi Prahou 4 a Prahou 5, který bude určen pro tramvaje a má být dokončen na přelomu příštího a přespříštího roku. Dále město letos plánuje zahájit stavbu trati v horní části Václavského náměstí.

„V projekčních pracích máme dalších asi deset úseků tramvajových tratí, například na Strahov, která je jedna z těch pokročilejších,“ doplnil Scheinherr.

,