VIDEO: Místo diváků bagry s lešením, Státní opera prochází rekonstrukcí

  • 1
Památkově chráněný objekt Státní opery má za sebou část z celkové rekonstrukce, která má za úkol zmodernizovat vybavení budovy a zároveň zachovat původní historický styl. Na videu iDNES.cz se můžete podívat, jak opravy pokračují.

Oprav se neoklasicistní budova dočkala téměř po padesáti letech. Některé její části se už nacházely v havarijním stavu.

„Končí hrubé bourací práce a čeká nás osazování nových technologií a restaurátorské práce,“ řekl iDNES.cz Jan Křístek, vedoucí projektového týmu.

Během generální rekonstrukce byly vyměněné rozvody, zlikvidován azbest a odstraněna zastaralá elektroinstalace.  Opravou prošly i topení a kanalizace.

„Všechny instalované technologie byly původní ještě z rekonstrukce v 70. letech minulého století a už měly dožito. Ty jsme nyní odstranili a nahradí je kompletně nový rozvod,“ uvedl Křístek.

V prostoru jeviště nyní dělníci demontují několikatunovou točnu pod jevištěm, která se po rekonstrukci osadí zpět. Prostor orchestřiště byl podle Křístka prohlouben a připravuje se pro nové technologie. Hlediště bylo kompletně vybouráno a připravuje se železobetonová deska, která bude základem pro nové hlediště.

Modernizace se dotkne i zastaralých sedadel, která budou mít titulkovací dotykovou obrazovkou s výběrem různých jazyků.

Rekonstrukce začala letos 13. března a měla by skončit v květnu 2019. Počáteční cena oprav se odhadovala na miliardu korun, výběrové řízení ale vyhrála firma s nabídkou 858 milionu.

Umělecký sbor se dočasně přesunul Hudebního divadla Karlín a do budov Národního divadla.

23. září 2015