Nová opona Státní opery

Nová opona Státní opery | foto: Státní opera

Státní opera dostane novou oponu. Pracovalo se na ní přes tisíc hodin

  • 1
Státní opera prochází rekonstrukcí. Předtím, než se v neděli 5. ledna otevře veřejnosti, dostane novou oponu. Na té v průběhu posledních dvou let pracoval umělecký ředitel sekce výroby Národního divadla Martin Černý ve spolupráci se svými studenty z Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU).

Výroba opony spěje do finále. V dílnách Národního divadla na ní Černý již pracoval více než tisíc hodin. Vzniká podle návrhu originální opony Eduarda Veitha z roku 1888. „Vycházíme z černobílé fotografie z konce 19. století. Snažil jsem se co nejvíce přiblížit originálu,“ řekl Černý.

Pracoval pouze na základě fotografie a nástropních fresek, které tvořil stejný malíř. Dvakrát si na čtyři dny přizval na pomoc studenty katedry scénografie DAMU, aby si práci vyzkoušeli.

Nahradí tak oponu akademického malíře Antonína Střižka, která byla původně určena k nastudování Kouzelné flétny v roce 2002. Originální opona totiž v roce 1945 záhadně zmizela.

Budova Státní opery je uzavřena od července 2016. Práce měly být původně ukončeny už v loňském roce. Rekonstrukce však začala se zpožděním až v březnu 2017.

Nakonec tedy bude slavnostně otevřena až v neděli 5. ledna 2020, přesně 132 let od jejího prvního otevření v roce 1888. K příležitosti slavnostního znovuotevření pořádá Státní opera galavečer, který diváky provede nejslavnějšími kapitolami své historie.