Staroměstský orloj opět funguje, na úvod se však zasekl řetěz u apoštolů

  • 13
Po několika měsících oprav se pátek v šest hodin večer slavnostně znovu spustil Staroměstský orloj a lidé tak opět mohli vidět mimo jiné i apoštoly v okýnkách stroje. Na úvod musel strojník řešit menší problém. Zprovozněním orloje začaly oslavy sta let Československa, které vyvrcholí 27. a 28. října.

Program před staroměstskou radnicí odstartoval v 17:45, kdy se z oken rozezněly fanfáry, orloj se pak spustil o čtvrt hodiny později. Na opravenou památku se přišly podívat stovky lidí, část Staroměstského náměstí přímo před budovou radnice byla zcela zaplněná. 

Dav lidí se pod orlojem vytvořil i před 20:00, kdy odstartoval unikátní videomapping, který zdobil orloj nejrůznějšími obrazci a vzory.

První start orloje v 18:00 se ale nepovedl zcela podle plánu, zjistila Česká televize ze záběrů kamery, kterou umístila do komory. Při otevírání dvířek se podle strojníka zasekl řetěz, a tak zbytek apoštolů musel posouvat ručně. V 19:00 už bylo vše bez problémů. 

Apoštolové dostali v dílnách novou povrchovou úpravu. Před demontováním byla na orloji plechová okénka ze 70. let minulého století, instalací skleněných se orloj vrací k původní podobě.

Mechanika stroje se vrátila do podoby z 60. let 19. století. Elektrický pohon z roku 1948 byl při rekonstrukci nahrazen původním mechanismem, konopnými lany navíjenými na dřevěné lanové bubny, díky nimž bude orloj poháněn tak, jak byl původně.

Od ledna mimo provoz

Orloj se kvůli opravám zastavil letos 8. ledna. Rekonstrukce samotného orloje byla poslední fází celkové rekonstrukce Staroměstské radnice. 

V první fázi byla zabezpečena statika kamenů věže, v oknech ochozu přibyly bezpečnostní mříže a také byly vyleštěny zlaté prvky na věži. Ochoz byl pro zájemce zpřístupněn už v prosinci. V březnu se pak na věž vrátily věžní hodiny.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Samotný orloj od března do srpna nahrazovala velkoplošná obrazovka. Nyní se po několika měsících opět orloj rozezněl. 

Změnou prošel i samotný ciferník, jehož podoba se lehce změnila. Proti tomu však byli někteří odborníci. I přes jejich protesty se však změnila středová zeměkoule a také typy odstínu barev na astronomickém ciferníku.

Hlavní město za kompletní rekonstrukci Staroměstské radnice zaplatilo 61,2 milionu korun. Renovace samotného orloje stála 9,4 milionu korun.