Rada Prahy odsouhlasila nákup sporných licencí k Opencard.

Rada Prahy odsouhlasila nákup sporných licencí k Opencard. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Praha koupí statisíce sporných licencí k Opencard, jednání však nekončí

  • 19
Praha koupí od firmy eMoneyServices téměř 300 tisíc licencí ke kartě Opencard. Sporný nákup, o kterém město a vlastník jednali několik týdnů, v úterý po několika hodinách schválila rada města. Metropole zaplatí zhruba 22,5 milionu korun. Jednání mezi oběma stranami sporu budou pokračovat.

Firma eMoneyServices (EMS) tvrdí, že Praha užívala licence ke zhruba čtvrt milionu karet nelegálně. "Hlavní město díky uzavřeným dodatkům přestane porušovat licenční smlouvy. Tento krok považujeme za zodpovědný přístup," uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný.

Podle primátora Tomáše Hudečka to je běžné, že si město prý vždy licence dokupovalo zpětně.

Vedení města a EMS vedou ohledně dalšího fungování Opencard už několik týdnů ostré debaty. Před několika dny ale podepsaly memorandum (více čtěte zde). Dohodly se na obchodu týkajícím se licencí a na dalším jednání ohledně práv k projektu Opencard.

V tomto týdnu by podle informací ČTK měla jednání pokračovat.

V případu už padlo několik žalob. Na soud se obrátil Dopravní podnik. Žalobu podala i EMS, která tvrdí, že jí Praha dluží za služby z minulosti. Primátor se nedávno zmínil o možnosti arbitráže a v úterý to zopakoval (o hrozbě arbitráže čtěte zde).

Karta Opencard Prahu stála 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících.

,