Někdejší operátor bezpečnostní agentury G4S Antonín Saleta (na snímku) u...

Někdejší operátor bezpečnostní agentury G4S Antonín Saleta (na snímku) u Městského soudu v Praze (21. října 2013) | foto: ČTK

Dispečer zproštěný obžaloby z loupeže století definitivně odškodné nedostane

  • 2
Městský soud v Praze definitivně zamítl žádost o odškodné pro Antonína Saletu, který byl trestně stíhán v kauze loupeže století. Muž zproštěný obžaloby požadoval 2,9 milionu korun jako náhradu za újmu a také k úhradě nákladů na obhajobu.

Saleta žaloval Českou republiku zastoupenou ministerstvem spravedlnosti.

V kauze zamítavě loni na podzim rozhodl v první instanci Obvodní soud pro Prahu 2. Saleta a jeho právník se proti tomu odvolali, ale marně. Městský soud v Praze rozhodl zastavit řízení o odvolání.

Senát Jiřího Körblera zrušil také bod, kterým obvodní soud Saletovi přiřkl náhradu osm tisíc korun. Podle nynějšího rozsudku jej naopak čekají platební povinnosti.

„Žalobce je povinen zaplatit žalované straně plnou náhradu nákladů řízení před soudy obou stupňů, jejíž výše bude uvedena v písemném vyhotovení usnesení, a to do 15 dnů od právní moci tohoto usnesení,“ uvádí rozhodnutí.

Saletovy požadavky již na podzim 2018 obvodní soud prohlásil buď za promlčené, nebo za neúčelné.

„Klient mi sdělil, že už nechce dál pokračovat. Celou věcí se cítí být poškozen,“ řekl nyní Jaroslav Ortman, Saletův advokát.

Nevyužije tak třeba možnosti zažalovat Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Již dříve úřady Antonínu Saletovi přiřkly náhrady na náklady obhajoby ve výši 25 tisíc korun.

K odsouzení v trestní kauze chyběly důkazy

Bývalý dispečer bezpečnostní agentury G4S strávil dva a půl roku ve vazbě ve venezuelském Caracasu a Praze.

A to až do září 2014, kdy u Městského soudu v Praze padl pravomocný verdikt, který jej zprostil obvinění z podílu na loupeži 154 milionů korun z pancéřové dodávky v Dejvicích roku 2002.

„Vyčerpali jsme všechny důkazní prostředky,“ konstatoval tehdy předseda senátu Stanislav Králík.

Podle verdiktu neexistují důkazy, jež by Saletu spojovaly s loupeží. Nejsilnější nepřímý důkaz, náhlé Saletovo zbohatnutí po loupeži na podzim roku 2002, nelze použít pro jeho odsouzení. Soudce také zkritizoval práci policie.

Vyšetřovatelé Saletu vyslýchali roku 2005, aniž jej obvinili. Poté odjel na Kubu a později do Venezuely. Teprve tam byl před více než sedmi lety zatčen a po několika měsících v tvrdých podmínkách centrální věznice v Caracasu vydán do Prahy.

Odškodnění požaduje také František Hajn, další z původně obviněných. V roce 2015 mu Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal odškodné 255 tisíc korun za pobyt ve vazbě, ačkoli požadoval dva miliony. V kauze soud osvobodil také zbylé dva obviněné - Tomáše Půtu a Maroše Šuleje.

16. září 2017