Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kontrola nezastihla maroda doma, na sociálce zbil úřednici a vysadil dveře

  • 87
Pracovnici správy sociálního zabezpečení v Rakovníku ve středu napadl jeden z klientů. Prudce ji udeřil do hlavy a nadával jí. Případem se zabývá policie.

Muže nezastihla kontrola doma, když marodil na neschopence. Správa sociálního zabezpečení jej proto písemným oznámením vyzvala, aby ji kontaktoval a podal vysvětlení. Klient za úřednici z oddělení nemocenského pojištění přišel, ale místo aby vše vysvětlil, na ženu zaútočil.

„Obešel stůl a prudce udeřil zaměstnankyni do hlavy, následně ještě vysadil dveře, které byly po celou dobu jednání otevřené, a začal velmi nevybíravě nadávat,“ řekla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. 

Napadení bylo ohlášeno na tísňovou linku policie, která za několik minut přijela na místo.

Zaměstnanci správ sociálního zabezpečení, kteří jsou v přímém kontaktu s klienty, čelí podle Buraňové agresivitě často. Běžně jde o agresi verbální - sprosté nadávky, urážky, křik, osočování či výhrůžky, výjimkou není ani demolování zařízení a fyzické napadení. 

„Jeho následkem bývá vždy šok, psychický otřes, někdy i pracovní neschopnost. Agresivita klientů je vážným stresorem a nezřídka vede až k rozhodnutí opustit profesi,“ dodala mluvčí.

Útoky nespokojených lidí na úředníky nejsou výjimečné ani na ostatních úřadech. V minulých letech napadl jeden z uchazečů o zaměstnání pracovnici kutnohorského úřadu práce. Způsobil jí zranění, která si vyžádala desetidenní pracovní neschopnost. Policie řešila i incident na radnici v Neratovicích na Mělnicku, kde jeden z klientů ohrožoval úřednici injekční stříkačkou a tvrdil, že ji nakazí žloutenkou. Potom se popral s policisty.

,