Po čtyřech letech od instalace měly sochy dětí utržené části obličeje, praskliny na hlavě i rukou. Na snímku je dívenka ještě nepoškozená. | foto: Veronika Psotková

ZMAŘENÉ DOTACE: Sochy za europeníze se rozpadly, vypadaly jako zombie

  • 56
Stačily čtyři roky na to, aby se sochy vyrobené za městské a evropské peníze na náměstí v Mladé Boleslavi začaly rozpadat. Podle sochařky, která sochy vyrobila, můžou za současný stav lidé, kteří po nich skáčou. Město chce část děl reklamovat.

Hluboká díra místo nosu, skoro z poloviny utržený obličej holčičky. K tomu viditelné praskliny v celé tváři i na hlavičce. Vrásky to ale nejsou.

Tak poničené byly ještě začátkem února sochy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, které jsou součástí architektonické scenerie vybudované koncem roku 2011. Ta představuje řeku Jizeru protékající náměstím se sochami dětí hrajících si u břehu. Vše doplňují kovové vrby a velkorysá fontána.

Po čtyřech letech však sochy spíš než pohodu při nedělní procházce symbolizovaly horor. „Za evropské peníze boleslavské zombie,“ smáli se procházející lidé. To už je minulostí. Sochy prošly opravou a už nestraší. Otázkou zůstává, zda praskání soch a upadávání jejich částí nepřijde znovu.

Skulptury jsou součástí díla postaveného částečně z veřejných peněz městského rozpočtu a z velké části z evropských dotací. Celkové náklady na rekonstrukci náměstí, kterou po mnoha letech veřejných debat schválilo zastupitelstvo již pod vedením primátora Raduana Nwelatiho, přesáhly 120 milionů korun.

Projekt proto musel splnit náročné dotační podmínky s ohledem na kvalitu a několikaletou udržitelnost. Popraskaná velká část povrchu, chybějící části hlav, popraskané ruce vypadající, že se brzy rozlomí, to vše po čtyřech letech užívání však vyvolává spekulace, že se sochami není vše úplně v pořádku.

Voda má cementu prospívat

„V současné době probíhá reklamační řízení a nemůžeme se k tomu moc vyjadřovat. Jsou tam některé věci, které jsme nemohli ovlivnit, a hledáme řešení, jak to vyřešit a napravit,“ říká sochařka Veronika Psotková, jejíž dílna sochy vyrobila.

Podle ní nevydržely přílišný nápor lidí. Skáčou po nich nejen děti, ale někdy i stokiloví chlapi. „Je tam několik důvodů, které se sešly, letos v zimě utrpěly sochy nejvíce. Máme řešení, jak sochy obnovit, dříve nebo později se zřejmě budou muset vyměnit,“ dodává Psotková.

Kromě soch v centru Mladé Boleslavi má za sebou celou řadu dalších projektů - například vyrobila kopii busty Josefa Löschnera a sochy Heinricha Mattoniho pro areál lázní Kyselka.

Zmařené eurodotace

V novém seriálu MF DNES vám budeme představovat pozoruhodné případy nevydařených projektů dotovaných z evropských peněz.

Máte tipy na nevydařené projekty dotované z Evropské unie?

Pošlete nám je na adresu michal.stastny@mfdnes.cz.

Sochy na Staroměstském náměstí jsou vyrobeny ze speciální cementové směsi a podle odborníků by měly být mnoho let velmi pevné a bez vady. Vadit by jim nemělo ani zatížení dětmi. Také za tímto účelem byly na náměstí instalovány.

„Pokud jsou cementové sochy vyrobeny špatným postupem nebo ze špatné směsi, tak může k praskání docházet,“ říká sochařka Zuzana Čížková, která na přípravě kvalitních směsí pro sochání spolupracuje také s Výzkumným ústavem maltovin v Praze a občas na toto téma přednáší na ČVUT.

„Že sochy popraskaly, je divné, a naopak jejich umístění u vody je vhodné, protože když na ně děti stříkají vodou, pomáhá to ke zrání betonu,“ dodává.

Můžou za to vandalové

Podle úředníků města je materiál soch v pořádku. „V některých případech se jednalo o reklamaci, ale ve většině případů to bylo způsobeno vandalismem. Opravy vyšly zhruba na sedm tisíc korun,“ upřesňuje mluvčí radnice Hana Koišová a odkazuje na to, že k rozpadu soch dochází kvůli zátěži.

I podle architekta celého projektu Michala Hlaváčka musely být sochy poškozeny mechanicky. „Mám z toho pocit, jako by do toho někdo najel autem nebo praštil kladivem,“ řekl s nadsázkou Michal Hlaváček.

„Poškozeny jsou sochy, které jsou nízko, a nikdo si nevšimne, když do nich praští. Ty větší a vyšší jsou zcela bez poškození,“ vysvětluje architekt, jenž stojí například za novým Muzeem letadel Metoděje Vlacha či rekonstrukcí zákaznického centra Škoda Auto. Zabývá se veřejnými prostory, realizoval parkovací i bytové domy. Loni byl jmenován profesorem.

Také za zdejší rekonstrukci získal ocenění stavba roku. Podařilo se mu vytvořit náměstí, které láká velké množství lidí i turistů, což byl hlavní záměr města. Hlavně v létě, kdy korytem protéká voda, si zde hrají mnohdy i desítky dětí najednou, a dá se tedy určité poškození očekávat.

Město by tak zřejmě mělo počítat s variantou, že sochy nechá vyměnit. „Pokud vím, měly by existovat uchované formy a nemusel by být problém sochy znovu vyrobit,“ dodává Hlaváček.

Sochy jsou pod neustálým dohledem kamer městské policie, která vandalismus nezaznamenala. „Sledujeme náměstí nepřetržitě. Žádné vážnější ničení jsme nezaznamenali, ale víme, že dochází k postupnému drolení soch, toho jsme si všimli již dříve,“ říká ředitel městské policie Tomáš Kypta.