Sochař Michal Blažek (v červené košili) dostal za rvačku podmínku.

Sochař Michal Blažek (v červené košili) dostal za rvačku podmínku. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Sochař Blažek dostal za bitku před hlavním nádražím podmínku

  • 0
Za napadení kolegy sochaře dostal Michal Blažek podmíněný trest: měsíc vězení se zkušební dobou jeden rok. Podle obžaloby Blažek soka nejprve slovně napadl a pak jej dvakrát udeřil do obličeje.

Sochař podle místopředsedy Obvodního soudu pro Prahu 1 Michala Vacka také napadl další dva lidi, kteří údajně chtěli poškozenému pomoci.

Konflikt se odehrál 7. září loňského roku při zkušební instalaci sochy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona ve Vrchlického sadech. Soud čin posoudil jako výtržnictví.

Rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Blažek svou vinu odmítá a tvrdí, že se jen bránil.

Spor mezi poškozeným a obžalovaným se točí kolem vítězného návrhu sochy prezidenta Wilsona. Blažek tvrdí, že mu kolega sochař ukradl vítězný model, kopii původního pomníku. Podle napadeného sochaře šlo o již dříve vytvořený model sochy, který věnoval Praze. Konfliktu předcházely údajně také nadávky po telefonu.

Wilsonova socha stála u nádraží od roku 1928

Odhalení sochy je plánováno na příští rok. S nápadem vztyčit Wilsonovu sochu v Praze přišlo před několika lety občanské sdružení American Friends of the Czech Republic (AFoCR). Vyhlásilo soutěž, kterou vyhrál sochařský tým Václava Frýdeckého, Michala Blažka a Daniela Talavery.

Původní Wilsonův pomník byl u Hlavního, tehdy Wilsonova nádraží vztyčen v roce 1928. Roku 1941 ho dala strhnout německá okupační správa. Jeho autorem byl Albín Polášek, rodák z Frenštátu pod Radhoštem, který 30 let vedl Fakultu sochařství na Uměleckém institutu v Chicagu. Budoucí socha je kopií Poláškova díla a měla by stát v centrální části parku před novou odbavovací halou.