Kromě zastupitelů za piráty, TOP 09 a bývalého náměstka z Trojkoalice Matěje Stropnického, kteří si v oknech kanceláří vyvěsili tibetské vlajky, protestovaly proti pročínské politice hlavního města také dvě aktivistky na schodech magistrátu (10.3.2016). | foto: Petr Topič, MAFRA

Ani letos magistrát vlajku Tibetu nevyvěsil, chce od Číny získat pandu

  • 15
Už druhý rok chybí na budově pražského magistrátu tibetská vlajka. Město se totiž ve smlouvě s Pekingem zavázalo uznávat jednotnou Čínu. Pomocí této dohody chce do zoo získat pandu velkou. Někteří zastupitelé s textem smlouvy nesouhlasí, na protest vyvěsili vlajky ze svých oken.

Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný sebral ve čtvrtek doma tyč, která zbyla po pokusu pěstovat na balkoně břečťan. Vyrazil na magistrát a na protest na ni s kolegy zavěsil vlajku Tibetu. Piráti si ji stejně jako vloni vystavili do oken v přízemí magistrátu, třetí zavlála v okně kanceláře bývalého náměstka Matěje Stropnického.

Už od rána proto na budově byly k vidění tři neoficiální vlajky na podporu Tibetu, kde 10. března 1959 potlačila Čína povstání takovým způsobem, že při tom zemřelo na osmdesát tisíc Tibeťanů.

Naproti tomu nad hlavním vchodem pražské radnice zůstalo vše při starém – žádná připomínka masakru. Hlavní město přitom podporovalo Tibet symbolickou vlajkou od roku 2004 až do roku 2014. Po nástupu ANO do vedení Prahy tradice skončila.

„Magistrát se oficiálně k akci Vlajka pro Tibet letošní rok nepřipojil. Na budovách nezavládne jiná vlajka kromě těch standardních, jedná se o vlajku České republiky, EU a hlavního města Prahy,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Jiná města pasáže o jednotě Číny ve smlouvách nemají

Magistrátu však patrně nejde tolik o celosvětovou akci Vlajka pro Tibet, klíčová je pro něj sesterská smlouva s Pekingem. Díky ní totiž může město do zoo získat pandu velkou. Zastupitelé i proto v únoru schválili kontrakt, který obsahuje odstavec, že Praha uznává politiku jedné Číny a Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území.

Navzdory tomu, že sociální či třeba občanští demokraté tehdy tvrdili, že obdobné smlouvy jsou běžné, zjistila MF DNES, že v tomto ohledu je Praha naopak výjimečná. Plzeňský kraj, Praha 1, irský Dublin, dánská Kodaň, Washington nebo Univerzita Karlova nic obdobného ve svých partnerských dohodách s čínskými protějšky nemají.

„Všechna ostatní města v Evropě, která byla konfrontována s návrhem takové smlouvy, to hrdě odmítla. Praha personifikovaná paní primátorkou, zdá se, žádnou hrdost nemá. A za pokleslé kšefty s pandou je ochotna podepsat prakticky cokoliv,“ vysvětlil Novotný, proč TOP 09 vlajku vystavila.

Intenzivně proti takovému kontraktu s Pekingem na únorovém zastupitelstvu brojili i piráti a Trojkoalice, která neúspěšně navrhovala kontroverzní pasáž vyškrtnout.

Mimořádná schůze kvůli Pekingu patrně nebude

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a zastupitel a náměstek ministerstva zahraničí Lukáš Kaucký (ČSSD) tvrdí, že Praha nepodepsala nic jiného než to, co je oficiálním stanoviskem české zahraniční politiky posledních 25 let. „I USA považují Tchaj-wan za součást Číny od roku 1979,“ prohlásila primátorka.

TOP 09 chce o smlouvě hlasovat znovu. Navrhla proto svolat mimořádné zastupitelstvo ještě před návštěvou čínského prezidenta v Praze na konci března. S největší pravděpodobností však neuspěje. Potřebuje k tomu 22 podpisů zastupitelů, zatím jich má jen patnáct. Chybějí souhlasy pirátů a Trojkoalice.

„TOP 09 nemá zajištěnou většinu 33 hlasů potřebnou pro změnu smlouvy. Kdybychom každé prohrané hlasování řešili mimořádným zastupitelstvem, budeme se scházet jednou za čtrnáct dní,“ vysvětlil postoj Trojkoalice lídr uskupení a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). Ze stejného důvodu snahu nepodpořili také piráti.

V Praze visely tibetské vlajky na šesti školách a třiačtyřiceti radnicích městských částí. Kupříkladu na budovy Prahy 4 vystavil Štěpánek hned dvě. Naopak Praha 8 od tradice ustoupila, neboť to odmítlo ANO a sociální demokraté, jak uvedl starosta Roman Petrus (ČSSD).