Žáci zatím zůstanou ve svých třídách a stěhovat se nebudou. Ilustrační snímek

Žáci zatím zůstanou ve svých třídách a stěhovat se nebudou. Ilustrační snímek | foto: David Port, MF DNES

Magistrát zastavil slučování pražských škol a vyhodil ředitele odboru

  • 1
Pražský magistrát se rozhodl okamžitě zastavit veškeré slučování škol. Týká se to například střední školy V Úžlabině, do jejíž modernizace nedávno investoval miliony. Vedení města zároveň odvolalo šéfa školského odboru a nechá vypracovat koncepci školství v hlavním městě.

Magistrát tvrdí, že ke svému nedávnému rozhodnutí o slučování dostal od úředníků špatné informace, právě proto město odvolalo šéfa odboru školství Jiřího Pilaře.

"Veškeré kroky ke slučování jsou zastaveny, školy budou dál fungovat jako dosud," řekl novinářům předseda klubu zastupitelů za TOP 09 Jiří Vávra. "Ke konkrétním aktivitám v oblasti pražského školství přistoupíme až na základě skutečně kvalitně vypracované koncepce," ujistil.

Neuspokojivou situaci v pražském školství podle Vávry zavinila nedůsledná a chybná práce odboru školství, proto by měl v nejbližší době projít reorganizací.

Podle zastupitelů Praze chybí koncepce, podle které by se mělo školství v hlavním městě řídit. Město ji proto chce nechat do tří týdnů vypracovat. Podílet se na ní budou nejen magistrátní úředníci, ale rovněž odborníci.

Zrušena měla být SPŠE v ulici V Úžlabině v Praze 10, která se měla spojit se školou v Jesenické ulici, a obchodní akademie ve Svatoslavově ulici v Praze 4, která by se sloučila s OA Hovorčovická na Vinohradech. Slučování škol magistrát původně odůvodňoval úsporami a tím, že je ve školách málo žáků.

Přitom například do školy V Úžlabině v minulosti magistrát investoval skoro dva miliony korun do oprav nebo vybavení - což úředníci radním údajně nesdělili. Navíc obě průmyslovky učí rozdílné obory. Proti slučování se postavili žáci, rodiče i studenti.

"Jsme rádi, že kvalitní odborná škola bude zachována. Ubezpečujeme všechny uchazeče o studium a jejich rodiče, že si bez obav mohou podat přihlášku ke studiu. Všechny nabízené studijní obory Elektrotechnika, Informační technologie a Technické lyceum budou otevřeny v plném rozsahu," řekla ČTK zástupkyně ředitele průmyslové školy Romana Bukovská.

Překvapena byla původním rozhodnutím magistrátu i radnice Prahy 10 (více čtěte zde). "O záměru ani jeho důvodech jsme ze strany magistrátu nebyli informováni a jsme jím zaskočeni," uvedl před pár dny starosta Prahy 10 Milan Richter.