ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Zaměstnanci automobilky Škoda se obávají viru, chtějí zastavit výrobu

  • 215
Zástupci zaměstnanců v automobilce Škoda chtějí jednat s vedením firmy o dočasném zastavení výroby. Chtějí tak preventivně bránit možnému šíření koronaviru v největším českém průmyslovém závodě.

„Odborové organizace Odbory KOVO Mladá Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí u vědomí složité zdravotní situace v České republice, která může tvrdě zasáhnout společnost Škoda Auto, v období skokového nárůstu počtu osob nakažených koronavirem či v karanténě, žádají o čtrnáctidenní volno pro zaměstnance (karanténu) formou překážky v práci na straně zaměstnavatele,“ sdělil předseda Odborů KOVO Jaroslav Povšík.

Kvůli koronaviru chtějí zastavit výrobu i odboráři Hyundai v Nošovicích

O situaci bude podle informací iDNES.cz dopoledne jednat s předsedou představenstva Škoda Auto Bernahrdem Maierem a členem představenstva za oblast personalistiky Bohdanem Wojnarem.

Škoda Auto v tuzemsku zaměstnává kolem 33 tisíc zaměstnanců a patří k největším zaměstnavatelům v zemi.

Odbory kritizují, že v podniku pracují tisíce lidí na malém prostoru, na společných montážních linkách. Používají společné nářadí a opakovaně sahají na karoserie, které projíždí montážním pásem. Zároveň se stovky lidí dopravují do práce hromadnými prostředky a také se hromadně stravují v závodních jídelnách. 

Mluvčí Škoda Auto Tomáš Kotera uvedl, že výroba ve firmě pokračuje, a to při dodržování již přijatých hygienických opatření.

„Vedení Škoda Auto bude v pondělí po setkání se sociálním partnerem Odbory KOVO a koncernem Volkswagen informovat pracovníky a veřejnost o dalších krocích,“ uvedl Kotera.

„Škoda Auto jako součást koncernu Volkswagen přijímá neobvyklá a také nepříjemná rozhodnutí. Veškeré kroky v boji proti šíření koronaviru COVID-19 jsou činěny v zájmu zdraví zaměstnanců a rodinných příslušníků. Naše odpovědnost jako jedné z největších tuzemských společností sahá za hranice samotných závodů,“ dodal Kotera.

První potvrzený nakažený

Firma Škoda o víkendu potvrdila první případ nákazy koronavirem. Nakazil se zaměstnanec Škoda Parts Centra, které je mimo hlavní výrobní závod v Mladé Boleslavi. Tento sklad dílů je v Řepově, který s Mladou Boleslaví přímo sousedí. Zaměstnanec se nakazil během dovolené v Rakousku. Další zaměstnanec ze stejného oddělení, který s ním cestoval, je nyní sledován lékaři.

„Oba dva jsou od čtvrtku 12. března 2020 mimo zaměstnání v domácí karanténě. Průběh infekce u nakaženého je mírný. Pracoviště obou těchto zaměstnanců bylo již vyklizeno a hloubkově dezinfikováno,“ řekl mluvčí Škoda Auto Tomáš Kotera.

Ostatním zaměstnancům, kteří přišli do styku s nakaženým, již byla nařízena čtrnáctidenní karanténa a jejich pracoviště byla taktéž dezinfikována.

„Dezinfikovány byly i společné prostory jako závodní jídelna či sociální zařízení, které infikovaný zaměstnanec využíval,“ uvedl Kotera.

Dotčený zaměstnanec podle něj nevyužíval ubytovacích služeb nabízených zaměstnavatelem, na ubytovnách proto nebyla přijata žádná mimořádná opatření.

Již minulý týden se do karantény dostali zaměstnanci z kanceláří firmy Aufeer Design, která sídlí v Čejeticích v blízkosti technologického centra Škoda. I tam pracoval zaměstnanec, který byl lyžovat v Rakousku a u něhož se prokázala nákaza koronavirem.

„Všichni zaměstnanci z této kanceláře jsou v karanténě. Kancelář je uzavřena a odborně dezinfikována. Průběh nemoci u zaměstnance je velmi mírný,“ sdělil MF DNES jednatel Aufeer Design Jan Plachý.