Část vývojového centra Škody Auto bude stát na místě zkrachovalého lihovaru.Ilustrační foto.

Část vývojového centra Škody Auto bude stát na místě zkrachovalého lihovaru.Ilustrační foto. | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Škoda ukousne další část Mladé Boleslavi, ale přidá na most a ulici

  • 9
Už nyní Škoda Auto zabírá zhruba polovinu Mladé Boleslavi a chystá se ukrojit z mapy města další kousek. Na místě zkrachovalého lihovaru bude brzy stát další část jejího vývojového centra. Automobilka městu přispěje na opravu přilehlé ulice a výstavbu mostu.

V Mladé Boleslavi nenajdete mnoho míst, která by nebyla nějak spojená se Škodou Auto.

Kromě hlavního závodu jsou po městě rozesety budovy ředitelství, administrativního centra, zákaznického centra, Škoda Auto muzea, zahraničního obchodu či školicího střediska. V samém historickém centru pak sídlí Škoda Auto Vysoká škola, od které je vidět do údolí na budovy vývojového centra.

A to se nyní bude dále rozšiřovat. Na místě dnešního zkrachovalého lihovaru v Ptácké ulici se ještě letos začne stavět obří vývojové centrum.

Toto sousedství má ale i své nesporné výhody. Tedy kromě vyšší ekonomické úrovně a nízké nezaměstnanosti. Po letech tichého přešlapování mezi vedením města a vedením automobilky se totiž zřejmě opravdu podařilo úspěšně navázat spolupráci mezi Škodou Auto a městem.

"Projekt spolupráce Škoda Auto a města Mladá Boleslav, který začal před rokem, má za cíl zvýšit atraktivitu Mladoboleslavska a zlepšit kvalitu života obyvatel," řekl náměstek primátora Jiří Bouška.

Prvním hmatatelným důkazem spolupráce by měl být most do Čejetic. Škoda Auto ho podpořila částkou 33 milionů korun.

"Nový dvouproudý most, který vznikne vedle stávajícího příliš úzkého mostu, je v zájmu města i automobilky. Poupravili jsme ho mírně pro potřeby Škodovky a ta nám na něj poskytla finanční dar," uvedl náměstek primátora Adolf Beznoska.

Po obou stranách mostu povede pruh pro cyklisty a po jedné straně navíc chodník pro pěší. Výstavba mostu by měla být dokončena ještě letos.

V rámci spolupráce by také měla být opravena část Ptácké ulice, kde bude vystavěno nové technologické centrum.