Pražský primátor Zdeněk Hřib nařídil vyklízení Showparku v Holešovicích. Místo...

Pražský primátor Zdeněk Hřib nařídil vyklízení Showparku v Holešovicích. Místo nevěstince bude prostor využit jako ubytovna pro bezdomovce, kteří nemohou dodržovat domácí karanténu. (30. března 2020) | foto: David NeffMAFRA

Nevěstinec, kde měli bydlet bezdomovci, chce po Praze slevu. Nedostane ji

  • 17
Nevěstinec Showpark v Pražské tržnice v Holešovicích, kde chtěl magistrát původně při koronaviru ubytovávat bezdomovce, čerpal státní dotace určené podnikům postiženým koronavirem. Majitel navíc chce slevu na nájmu od města. To se mu však kvůli soudním sporům nepovede.

Podle zjištění serveru Novinky.cz měly tržby nevěstince ShowPark klesnout kvůli pandemii na polovinu. 

„Ano, přijali jsme od státu kompenzaci jako jiné firmy. A teď jednáme s městem o podobě nájmu za dobu, kdy jsme byli uzavření. Zaznamenali jsme v uplynulých týdnech v médiích, že město podnikatelům odpustí část nájmů ve svých budovách, z městských prostor. Uvidíme, jak se k tomu magistrát postaví. Zda budeme muset platit nájemné celé,” řekl ředitel ShowParku Zbyněk Matela z firmy Eroc pro Novinky.cz.

Jenže slevy se nevěstinec zřejmě nedočká, a to kvůli probíhajícím soudním sporům mezi nájemcem areálu, firmou Delta Centra. Od ní si totiž firma Eroc pronajala jednu z hal. Magistrát nedávno spor vyhrál a soud nařídil areál vyklidit kvůli dluhům za nájemné. Proto je podle města firma Eroc v areálu neoprávněně.

Primátor Zdeněk Hřib Novinkám řekl, že město může diskutovat o slevě jen s tím, kdo není s hlavním městem ve sporu, nesoudí se s ním a kdo mu nic nedluží.

Nyní je nevěstinec opět v provozu, zaměstnanci používají roušky a podle majitele mají některé ženy i štíty. U vstupu se lidem měří teplota.  

V průběhu nouzového stavu chtěl magistrát využít budovu pro ubytování lidí bez domova. Ačkoli majitel nebyl proti, hygienici po prohlídce budovy vyhodnotili, že prostory nejsou pro to vhodné

30. března 2020