Diskuze

Čtenáře před 30 lety lákala beletrie, knihy bývaly žádané podpultovky

Na některé žádané knihy se před třiceti lety stály fronty. Bestselery se prodávaly „pod pultem“ podobně jako pravá svíčková v prodejnách masa a uzenin. Mnoho oblíbených knihkupectví nepřečkalo změny po roce 1989.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TV

Musím konstatovat, že za socialismu a krátce po něm mezi lety 1962 a 1992 byly knihy nejlépe značené. Měly jednotnou tiráž s mnoha informacemi (např. počet výtisků) a jednotné kódové značení ve formátu xx-xxx-rr. V podstatě stačilo knihu otočit a zezadu člověk na jeden pohyb a jeden pohled viděl rok vydání ("rr" ve výše uvedeném kódovém značení). To mi dnes strašně chybí.

Např. zápodoněmecké knihy z té doby jsou katastrofa! Ve starších knihách často není uveden ani rok vydání!! To pak musíte skenovat text a podle různých indicií, o čem se tam píše, či podle nepřímých informací (např. datace předmluvy) usuzovat, kdy nejdříve mohla být vydaná ... Fakt ubohé. Nejhorší je to u map. Na západoněmeckých se prostě nedozvíte, ke kterému datu jsou tam uvedené informace platné. Východoněmecké byly stejně jako naše lepší: měly uvedené přesné datum redakční uzávěrky (Redaktionsschluß).

7 1
možnosti
JH

Zase tu informaci o roku vydání a počtu výtisků u beletrie zpravidla využijí jen sběratelé, kteří jsou většinou zvyklí, že když chtějí specifické vydání, tak je identifikovatelné i jinak než explicitní informací přímo v knize. A vydání z minulého režimu obvykle ani příliš velkou sběratelskou hodnotu nemají, protože vycházela v obrovských nákladech.

0 0
možnosti
RP

Papír byl za socialismu takzvaně bilancovaný materiál, to znamená, že vyráběné množství bylo plánováno na roky dopředu a že byla využita +- maximální kapacita našich papíren či to, co se dovezlo z jiných socialistických zemí. Z kapitalistických zemí se nedováželo, protože by to bylo za nedostatkové devizy a za mnohem vyšší cenu.

Množství papíru na knihy, na rozdíl ode dneška, tak prakticky žádnými dodatečnými nákupy nešlo zvýšit, bylo definitivní a tak se na jednotlivé tituly množství papíru a tím i počet výtisků přidělovalo dopředu, bez ohledu na jejich atraktivitu, jen podle důležitosti pro režim. Prakticky neomezené množství papíru tak šlo pro marxistickou literaturu nebo pro prorežimní autory anebo preferované knihy či preferované nakladatelské řady, to byly třeba tuším i učebnice a skripta nebo knihy pro děti.

Pro tisk beletrie bylo k dispozici jen to množství papíru, co zbylo a tak se často muselo, aby se dodržel plámnovaný počet vydávaných titulů, zmenšovat počet výtisků knih. Navíc redaktoři a překladatelé bestsellery méně známých kapitalistických spisovatelů často do vydavatelského plánu schvalovaného nějakými režimními cenzory doslova propašovali, napsali například, že hlavním hrdinou je nějaký prostý pracující člověk, který je drcen a bojuje s dekadentním kapitalistickým systémem a podobné žvásty, aby schválil překlad do češtiny a tisk knihy. Ale už nechtěli vyžadovat nějaký velký náklad takové knihy, aby na ni neupoutali pozornost. Namátkou mě napadají díla, třeba Jack Kerouac Na cestě nebo Mario Puzzo Kmotr nebo detektivky Ed mnc Baina nebo snad i E.S. Gardnera.

Jinak byla preferována kapitalistická dobrodružná literatura, protože ta byla většinou apolitická, pokud se rovnou autor jako Jack London přímo nehlásil k socialismu a západní scifi literatura jako protipól tehdejší sovětské scifi, pokud to bylo hlavně o nějakém "prostém" člověku a boji proti systému.

5 0
možnosti
RP

A takhle vznikaly ty podpultovky, marxistická litteratura a knihy autorů spřízněných s komunistickým režimem a vytištěných ve velmi vysokých nákladech bylo v knihkupectvích plné regály a ležely tam roky, dobré knihy se vyprodaly za týden nebo měsíc a hity zmizely během pár minut. A dotisk byl nejdřív tak za pět let, dříve se to v socialismu nestíhalo.

4 0
možnosti
JP

Holt se doba změnila. Už tehdy jsme knihy moc nekupovali, protože je nebylo kam dávat. A k čemu taky kupovat knížku, na jedno přečtení? Už tehdy jsem přišla na chuť knihovnám, tam byl výběr vždycky docela bohatý, a co nebylo v knihovně, dalo se vypůjčit meziknihovní výpůjční službou z jiné knihovny v republice. A že jsem si nepřečetla žádanou knížku hned v tom týdnu, co přišla na pulty? No a? Tak jsem si ji přečetla za půl roku,on se ten svět taky nezbořil

2 3
možnosti
JH

J34a46n 79H91r34u95b69e76š

17. 3. 2019 9:10

Častokrát jsem stál ve čtvrtek frontu před knihkupectvím - a nejednou se mi stalo, že zbytečně, protože jediné tři dodané výtisky skoupili ti přede mnou. Ne, po tomhle se mi nestýská. Dnes je výběr, že ani nestačím všechno sledovat. A když vím přesně, jaký titul chci, objednám si ho přes e-shop, jehož výdejnu mám blízko, a ještě ušetřím. Mám rád dotek papíru kvalitně vytištěné knihy a listování stránkami. Ale na odborné literatuře ušetřím ještě víc, když si ji koupím v elektronické podobě.

Plíhal měl tenkrát o knižních čtvrtcích písničku. Končila "každý čtvrtek chodím vystát frontu do knihy, jenže spíš než dobrou knížku, to tam koupíš koblihy. Neboť chytrých knih je málo, tak se s nima chytračí, a já nevím - je to k smíchu, nebo k pláči?"

4 1
možnosti
KH

Z článku to vypadá, že mimo Prahu byli lidé negramotní.

0 0
možnosti
JB

Článek je v regionální rubrice, tak se věnuje Praze.

9 0
možnosti
KN

Knihkupectví jsou pořád,ale s elektronickými knížkami. Sice ty knížky nemají tu vůni,ale dají se číst všude (i ve tmě).EUR^

1 0
možnosti

ale jsou i normální kamenné knihkupectví, jen je v nich daleko větší výběr, že to člověk nestačí ani kupovat, natož to číst ... ;-D

11 0
možnosti
VD

Kniha byla tenkrát to co je dnes internet a v každé vesnici byla obecná knihovna.Kniha co byla žádaná byla hned pryč pro nepružnost soudruhů v ekonomice.Kdo chtěl na darknet,musel si nechat něco dovést z venku.Knihy byly všude a bylo jich hodně

8 0
možnosti
PS

"Z knihkupectví je banka"

...............................

V republice máme 51 různých bank, téměř 100% zahraničních. Asi dobrý byznys.

4 1
možnosti
AZ

Uhlobaronů, kteří by si chtěli přivydělávat finančním magnátováním je málo.

0 0
možnosti
MZ

M93a44r14t74i66n 56Z31a29k

17. 3. 2019 7:33

Dalsi tendencni retro clanek o dobe, ktera skocila pred 30 lety. Na jeden jsem uz dnes na idnes naratil: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-ndr-sexualni-zneuzivani-deti-obet.A190307_165154_zahranicni_dtt

2 12
možnosti
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

V létě papírování, na konci roku může začít stavba. Nádraží Vyšehrad nahradí byty

24. dubna 2024  11:25

Desítky let chátrání končí. Nový majitel aktuálně představil „jízdní řád“ revitalizace pražského...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

„Hlavák“ pod pokličkou. Územní změna má Pentě pomoci stavět nad nádražím

23. dubna 2024  19:11

Miliardový projekt může proměnit další část centra metropole. Kolejiště hlavního nádraží před...

Politou sochu rudoarmějce Praha restauruje, oprava vyjde na čtvrt milionu

23. dubna 2024  19:07

Sousoší Sbratření ve Vrchlického sadech, které na začátku dubna neznámý vandal polil rudou barvou,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...