Přepravní průzkum v pražském metru.

Přepravní průzkum v pražském metru. | foto: Zuzana Fojčíková, MF DNES

Pražský dopravní podnik sčítá cestující v metru. Lístků má 1,5 milionu

  • 65
Pražský dopravní podnik (DPP) bude ve středu sčítat cestující v metru. Sčítání pasažérů začalo v 05:30 a potrvá až do 21:00. Při sčítání cestující u vstupu do stanice metra dostanou lísteček, který při výstupu odevzdají do sběrné krabice nebo zaměstnancům DPP. Naposledy podnik sčítal cestující před zhruba sedmi lety.

„Pro průzkum je připraveno celkem 1,5 milionu sčítacích lístků. Na lístcích jsou uvedeny informace o průzkumu v češtině a angličtině. Každý lístek na sobě nese text a kód s informací, z jaké stanice pochází,“ řekl ČTK mluvčí DPP Jiří Štábl. Vyhodnocení průzkumu by mělo být podle něj známo v následujících dnech.

Sčítací lístek přepravního průzkumu v pražském metru.

Kromě sčítání v metru chystá ještě DPP společně s organizací Ropid, která plánuje pražskou MHD, sčítání cestujících v nočních spojích. V noční dopravě bude sčítání probíhat 13. a 14. listopadu.

Tři linky pražského metra měří dohromady 65,2 kilometru, soupravy zastavují v 61 stanicích. V roce 2013 metro přepravilo celkem 584 milionů cestujících, v průměru tedy 1,6 milionu lidí denně. V plánu je rozšíření metra o modrou linku D, která byl vedla z Pankráce do Písnice.